Japanske milliarder kan være på vej til Vestas

Det japanske industrikonglomerat Mitsubishi har udset sig Europa som et stort indsatsområde inden for investeringer i energiinfrastruktur.
Det gælder både investeringer i distributionsnetværk og vindmølleparker, siger Feng Zhao, vindkonsulent hos BTM-Navigant.
"Japanerne har den finansielle styrke til at hjælpe europæerne med at skubbe vindindustrien frem. Og hvem tror du de vil have til at levere turbinerne, hvis de vinder store offshore-projekter i Tyskland og UK," spørger Feng Zhao retorisk med henvisning til, at Mitsubishi for nylig indgik en aftale med Vestas om offshore-møller.
Vestas indgår offshore-aftale med Mitsubishi
"Vestas kommer ikke til at overhale Siemens"
Milliarder i transmissionsnet
Et kig på japanernes investeringer i løbet af de sidste år, viser at de tager Europa meget alvorligt. Mitsubishi har delvist ejerskab over transmissionsnettet i otte offshore-parker i UK og Tyskland:
I UK er det Walney 1 og 2 på hver 180 MW (købt i november 2011 og oktober 2012), Sheringham Shoal på 320 MW (købt i juli i 2013) og London Array på 630 MW (købt i september i år).
I Tyskland har japanerne købt sig ind i Borwin 1 (400 MW), som er i drift. Derudover sidder Mitsubishi på dele af transmissionsnettet i Borwin 2 (800 MW), samt Dolwin 2 (900 MW) og Helwin 2 (690 MW), der er under opførelse.
Nyt DONG-frasalg for milliarder
Vestas går målrettet efter britiske kæmpeparker
Har musklerne
Ovenstående understreger, at japanerne er villige til at smide milliarder efter energiprojekter i Europa. Foreløbig ejer japanerne transmissionsnet til vindparker for over 4.100 MW.
I lyset af, at bare en enkelt af investeringerne kostede 4,1 mia. kr. - transmissonsnettet til den DONG-ejede London Array-park på 630 MW, hvor Mitsubishi lagde halvdelen - er der allerede nu tale om Mitsubishi-investeringer for mere end 10 mia. kr.
"Investeringerne viser, at de har den finansielle styrke til at købe offshore projekter i Tyskland og UK," siger Feng Zhao, som fortæller, at japanerne allerede nu har indgået aftaler om offshore vindparker.
Det drejer sig konkret om det hollandske projekt Eneco Luchterduinen på 129 MW, som selskabet Mitsubishi ejer halvdelen af. Allerede her viser interessen for Vestas-møller sig. Danskerne har modtaget en ordre på 43 V-112 3 MW turbiner.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Også sol
Også i Frankrig har japanerne fundet en partner i det nationale energiselskab EDF. De indgik i juli i år aftale om opførelsen af fire små projekter på i alt 72 MW, hvor parterne deler ejerskabet ligeligt mellem sig.
Tidligere i år indgik Mitsubishi også en aftale med netop EDF om et solenergi-projekt på 55 MW.
Ifølge Feng Zhao er der også koreansk interesse for europæiske energiprojekter. Her vil Samsung i givet fald stå stærkt, siger han.
Vestas har tidligere tilkendegivet, at selskabet går hårdt efter at vinde ordrer på den stribe af vindprojekter, der er på vej i både den britiske og tyske del af Nordsøen.
Det mener Feng Zhao, at der er god ræson i - i hvert fald, når det omhandler projekter, der skal opføres fra 2017 og frem.
"Så snart vi når perioden, hvor Vestas V164 er klar i 2017-2018, er der klart mulighed for at vinde de projekter. Det vil også hjælpe dem, at de har fået Mitsubishi om bord. Det kan sikre ordrer," siger Feng Zhao til EnergiWatch.
Der kommer dog til at ske meget i den britiske del af Nordsøen inden da.
Tyske RWE skal eksempelvis opføre Triton Knoll, et enormt projekt på 1.200 MW, der er planlagt til at stå klar i 2017. Her finder Feng Zhao det urealistisk, at Vestas er i spil.