Norge dropper stort CO2-prestigeprojekt

Et CO2-lagringsanlæg, der skulle have været Norges svar på månelandingen, puttes nu i mølposen.
Foto: Statoil
Foto: Statoil

Da den nu forhenværende norske statsminister Jens Stoltenberg i 2006 præsenterede en plan om et anlæg til CO2-lagring i undergrunden, sammenlignede han det med, da USA i 1960'erne udviklede landets epokegørende måne-program.

Planen var, at anlægget være det første fuldskala testcenter, og at det skulle stå ved det tidligere DONG-ejede Mongstad-naturkraftværket. Anlægget skulle være et lille skridt på vejen mod mange lagringsfaciliteter i Norge og samtidig et stort hop mod et nyt stort eksporteventyr.

Men testcentret bliver nu alligevel ikke den løfteraket, som det skulle have været.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Det norske energiministerium har nemlig valgt at droppe planerne om det en milliard dollar dyre testcenter. I en meddelelse udtaler energiminister Ola Borten Moe, at anlægget ved Mongstad var for svært og for dyrt at bygge.

"Men et fuldskala CO2-lagringsanlæg er stadig målet. Regeringen har dog efter nøje overvejelser konkluderet, at risikoen, der er forbundet med Mongstad-kraftværket er for høj og har derfor besluttet, at arbejdet med et fuldskala anlæg her stoppes." 

Nu er det i stedet forhåbningen, at landet inden 2020 vil udvikle mindst ét fuldskalaanlæg til CO2-lagring, men det skal være et andet sted end ved Mongstad, som efter DONG's exit nu ejes af Statoil.

Så kom DONG's store norske frasalg

Afviste trafikforslag fjerner mest CO2

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også