Forligstrussel kan koste arbejdspladser

Borgerlige undergraver trygheden for en hel industri, siger Enhedslistens Per Clausen, efter Dansk Folkeparti og de Konservative sår tvivl om energiforliget fra 2012.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe
KAARE SØRENSEN

Ord kan være dyre.

Og bare truslen om at trække sig fra energiaftale kan i værste fald koste "tusindvis" af arbejdspladser i vindmølleindustrien.

Det mener Enhedslisten, der nu advarer Dansk Folkeparti og De Konservative fra at trække sig fra energiforliget.

Skaber usikkerhed

Med forliget - der blev indgået med et bredt flertal i Folketinget - blev det også besluttet at gennemføre flere vindmølleprojekter, og det er netop de projekter, som Enhedslisten nu mener kan være i fare.

Avis: Borgerlige partier truer store vindprojekter 

"Den usikkerhed, de skaber, kan være med til at fordyre projekterne, fordi ingen vil investere i projekter, som der hele tiden bliver sået tvivl om," siger energiordfører for Enhedslisten Per Clausen, der mener, at partierne truer omstilling til vedvarende energi.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Det handler ikke bare om opstillingen af de to havvindmølleparker, men også om muligheden for at bevare produktionen af vindmøller i Danmark," siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

Vil have ny beregninger

Dansk Folkeparti mener, at forudsætninger for havvindmølleparken Kriegers Flak i Østersøen har ændret sig "fundamentalt".

"Inden man gå videre med Kriegers Flak, så mener vi, det er rigtigst, at får beregnet, hvor vi er henne, og hvordan vi sikrer, at virksomhederne ikke får så stor en belastning, som de får med det system, vi har nu," siger Danske Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til Børsen.

Også De Konservative overveje at trække sig fra energiforliget, mens Venstre mener, at det endnu er "for tidligt" at drage en konklusion om energiforliget.

Det er især den såkaldte energiafgift PSO, som de borgerlige er imod. Afgiften har - ifølge Børsen - alene i 2012 kostet virksomhederne 1,3 mia. mere end det var forudsat i energiforliget. Pengene fra PSO-afgiften bruges til at betale udbygningen af den vedvarende energi i Danmark.

PensionDanmark klar med nye milliarder til havmøller 

Afgift kan skabe administrativt kaos 

Klimaplan skydes ned internt i regeringen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også