Saudi-prins kæmper for Ditlev Engels drøm

Vestas har fået vind på dagsordenen i Saudi-Arabien, og nu opfordrer saudisk prins til at kickstarte grønne investeringer.
Prins Alwaleed Bin Talal betegner sig selv som en visionær investor og global filantrop. Han vil mindske Saudi-Arabiens olieafhængighed og satse på blandt andet vindenergi. | Foto: AlwaleedBinTalal.com
Prins Alwaleed Bin Talal betegner sig selv som en visionær investor og global filantrop. Han vil mindske Saudi-Arabiens olieafhængighed og satse på blandt andet vindenergi. | Foto: AlwaleedBinTalal.com

En af verdens rigeste mænd, den saudiske prins Alwaleed Bin Talal, opfordrer regimet i Riyadh til - hvis ikke at tage en kold tyrker - så i hvert fald at skrue ned for olieafhængigheden.

Prinsen, der indtager en 26.-plads på listen over verdens velhavere, er faret til tasterne og skriver på Twitter (som han ejer en del af), at Saudi-Arabien udfordres af dets næsten “fuldstændige afhængighed af olie.”

Alwaleed henviser til, at 92 pct. af kongeriets budget i år afhænger af olie. Det skriver det grønne netmedie RTCC.

"Verdens afhængig af OPEC-olie, især Saudi-Arabiens, er på tydelig tilbagegang," skriver prinsen, der mener, at landet bør sprede sin indtægter og skabe en klar vision for fremtiden, “som implementeres med det samme.”

EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, er også røget en tur på Twitter, og hun hæfter sig ved, at Alwaleed opfordrer til, at Saudi-Arabien bør investere i vedvarende energi.

OPEC's indtjening vil dykke efter rekordår

Tidligere på året meldte kongeriget ud om en målsætning, der skal mindske landets eget forbrug af de sorte dråber.

King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy, der blev grundlagt i 2010 af kong Abdullah med det formål at bygge en bæredygtig fremtid for oliestaten, foreslår, at landet i 2032 skal have et 50/50-mix af sort og grøn energi.

Byen skal selv være 100 pct. forsynet med CO2-fri energi, mens der på nationalt plan skal installeres 41 gigawatt sol (termisk sol og solceller), 17,6 gigawatt atomkraft, tre gigawatt fra affald og én gigawatt fra geotermi.

Og så faktisk også en pæn portion vind.

Møller i ørkenstaten skal efter planen høste ni gigawatt elektricitet i 2032.

Vestas: Vi viste vejen

I udfærdigelsen af den målsætning har Vestas spillet en, ifølge selskabet selv, betydelig rolle.

Den danske producent har en forventning om, at en stor del af fremtidens vindmølleordre skal komme fra nye markeder og har derfor arbejdet aktivt for, at regimet i det muslimske land skulle øjne potentialet i vindkraft.

"For tre år siden tog vi til Saudi-Arabien, og myndighederne mødte os med spørgsmål: ’Hvorfor? Der er ingen vind her – masser af olie og sol, men ingen vind". Men vi ville bevise, at de tog fejl," har Juan Araluce, den danske vindmølleproducents spanske salgschef, tidligere fortalt Ritzau Finans.

Vestas: Vi satte gang i Saudi-Arabiens vindsatsning

Vestas’ ingeniører producerede derfor et kort over vindressourcerne i landet, og det gav pote.

"For nylig lancerede de et program på 9.000 megawatt over de kommende år. Og det kom ud fra et første møde, hvor de sagde, at vi tog fejl. Men jeg er meget tilfreds med at sige, at Vestas var pioneren," sagde Juan Araluce.

Saudi-Arabien er verdens største olieproducent. Landet producerer 12,5 mio. tønder olie om dagen eller omkring 13 pct. af den globale produktion.

Prins Alwaleed Bin Talal var tidligere på året en tur i medierne, fordi han truede med at sagsøge Forbes på grund af sin 26.-plads på listen over verdens rigeste mænd. Prinsen mener, at han er væsentligt rigere og bør rangere højere.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også