EnergiWatch

USA sætter nyt fokus på bankfusk

I går fik JP Morgan en megabøde for snyd på det amerikanske elmarked, men her stopper mistanken mod bankerne ikke. Politikere stiller nu spørgsmålstegn ved, om banker generelt har for stor indflydelse på energimarkederne.

JP Morgan måtte i går til lommerne, da de amerikanske energimyndigheder idømte investeringsbanken en bøde på ikke mindre end 410 mio. dollar for prismanipulation på det amerikanske elmarked.

Bank får megabøde for elsvindel

Bøden var lige en tand mindre end den, som ramte britiske Barclays for få uger siden, og som ligeledes blev givet for svindel, fordi banken med vilje tog tab på det fysiske elmarked for derved at øge gevinsten på nogle af bankens SWAP-aftaler på det finansielle energimarked.

Bøderne har dog ikke sat en stopper for interessen for bankers ageren for energimarkeder - tværtimod.

Elfusk giver rekordbøde i USA 

I den amerikanske kongres foregår der for tiden en høring om, hvilken rolle banker spiller for prissætningen på energimarkederne generelt via deres ejerskab af fysiske energiaktiver. Politikere er bekymret over, at bankerne både ejer aktiver inden for energiproduktion og energitransport som f.eks. olietankere og rørledninger, samtidig med at de handler med energipriser på futures og SWAP-markedet. Bankerne får dermed enormt meget information, som er meget givtigt, når de handler, men giver det også bankerne mulighed for at udbud og efterspørgsel.

"Det lader til, at der sker manipulation, eller i det mindste misbrug," udtalte den demokratiske senator Sherrod Brown efter første høring, der fandt sted i sidste uge i Washington, skriver Platts.

"Hvis du simultant kan vædde på prisen og samtidig har mulighed for at have din finger på vægtskålen i forhold til prisen, så er der en enorm interessekonflikt," forklarede en anden demokratisk senator, Jeff Merkley, ifølge Platts.

Samtidig afviste senatoren af kommentere, hvorvidt der foregår en egentlig undersøgelse af bankerne på energimarkedet.

Formanden for den komite, som kigger på bankernes mulige markedsmanipulation, Gary Gensler, udtalte dog i forbindelse med høringen, at selv om der er tilsynsmyndigheder, der kan undersøge den mulig svindel, så er det i praksis svært bl.a. på grund af begrænsede offentlige budgetter og bøjelige regler.

JP Morgan annoncerede allerede i sidste uge, at banken ikke længere vil handle med fysiske råvareaktiver.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Statoil skjulte udslip i to år 

Mere fra EnergiWatch

Sverige udsætter elloft til marts

Mens man i Danmark insisterer på, at el-loftet skal gælde fra 1. december trods manglende lovgivning, udskyder svenskerne deres til 1. marts, fordi der heller ikke i Sverige har været tid til at få en national udmøntning på plads.

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs