Elfusk giver rekordbøde i USA

Manipulation med elpriser i flere amerikanske stater koster den britiske storbank Barclays en bøde på næste en halv mia. dollar.

Det amerikanske energitilsyn sendte i går en rekordbøde på 435 mio. dollar mod den britiske bank Barclays for prismanipulation på det amerikanske elmarked.

Wall Street Journal og Financial Times skriver, at de amerikanske myndigheder dermed har taget endnu et skridt i kampen mod prisfusk med den amerikanske elhandel, eftersom myndighederne tidligere på året idømte tyske Deutsche Bank en bøde på 1,7 mio. dollar og samtidig forbereder en sag mod amerikanske JPMorgan Chase.

Tog tab med vilje

Sagen mod den britiske storbank handler om, at fire tradere i den amerikanske afdeling af banken fra 2006 til 2008 ifølge myndighederne snød med indeksprisen på el i Californien og en række andre stater. Det skete konkret ved, at traderne med vilje tog tab på det fysiske elmarked for derved at øge gevinsten på nogle af bankens SWAP-aftaler på det finansielle energimarked.

"Vi finder, at deres (Barclays, red.) aktioner demonstrerer en klar, koordineret indsats til med vilje at udføre en manipulerende handling," lød det i går fra den amerikanske Federal Energy Regulatory Commission (FERC), som samtidig understregede, at bankens manipulation har kostet millioner af dollar for elkunderne i de pågældende stater.

Ville skide på markedet

FERC tog sagen op i efteråret 2012 og har siden gennemtrawlet mails sendt mellem tradere og forskellige brokere, hvoraf flere befinder sig i den mere pikante ende.

Foruden at indeholde mange bandeord giver de mange mails ifølge aviserne også indtryk af en kultur, hvor traderne taler åbent om at "skide" på elmarkedet og tage "daglige tab" i det fysiske marked for at maksimere profitten inden for derivater.

E.ON betaler 26 mio. for falsk markedsføring 

Barclays har hidtil afvist anklagerne og fortalt, at den har holdt sig inden for reglerne. Bankens amerikanske chef på energimarkedet, Joseph Gold, har bl.a. forklaret det amerikanske energitilsyn, "at den gyldne regler var, at man under ingen omstændigheder måtte tabe penge på en transaktion med den intention at lave penge på en anden transaktion."

Da energitilsynets afgørelse blev offentliggjort i går, afviste Barclays igen at have forbrudt sig mod loven. Banken mener ikke, at FERC's afgørelse reflekterer en "balanceret og fuld beskrivelse af fakta."

Sagen kan fortsætte

Foruden bøden på 435 mio. dollar står Barclays også til at tilbagebetale penge til de fire berørte stater, som tilsynet mener, at banken uretmæssigt har tjent på med sin manipulation. I alt bliver der tale om en straf på 488 mio. dollar, hvilket er den største bøde i det amerikanske energitilsyns historie. Bøden er større, end hvad tilsynet hidtil har uddelt i bøder tilsammen.

Men sagen slutter ikke nødvendigvis her.

NRGi-direktør efter bøde: Vi har rettet ind 

FERC gav tirsdag banken 30 dage til at betale, men hvis Barclays fortsat afviser, kan sagen gå videre i det amerikanske retssystem, hvor en føderal domstol kan tvinge banken til at betale.

Foruden bøden til banken har FERC også uddelt en bøde til de fire omtalte tradere på i alt 18 mio. dollar. De fire tradere har dog siden forladt Barclays af årsager, som ikke er forbundet med skandalen, skriver Wall Street Journal og Financial Times.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også