Minister giver solcellebranchen ny energi

Boligforeninger får incitament til at investere i solceller. Branchen: Der skal mere til.
Foto: EU
Foto: EU
AF ANNA GOTTSCHALCK

Tidligere har det kun været ejere af solcelleanlæg, der kunne nettoafregne deres solcellestrøm, så de ikke betalter afgifter for den solcellestrøm, de selv bruger.

Men sådan er det snart ikke længere.

Efter at epn.dk mandag kunne fortælle historien om, hvordan solcellebranchen føler sig fanget i et vakuum på grund af manglende afklaring om fortjenesten på overskydende el, har ministeren nu grebet til handling.

Afventer godkendelse

I vinter kom en lov, som forhøjer den pris, som solcelleejere får, når de sælger overskydende el til et el-selskab, til 130 øre/kWh.

Men loven er endnu ikke godkendt i EU - og det skal den være, før den er gældende, fordi den indeholder statsstøtte. Det kan tage op til et år at få den godkendt.

Indtil da er det uvist, hvor stor fortjeneste man kan opnå på et solcelleanlæg i dag.

Det har store konsekvenser for branchen, fordi det får kunder til at tøve med at investere.

Politikere: Kom nu i gang, Lidegaard 

Foreninger kan få overskud

En måde at sørge for at branchen ikke tørrer helt ud, er at sørge for, at boligforeninger og lejere også kan opnå en fortjeneste ved at sælge overskydende el.

Det har regeringen tidligere forsøgt at finde en model for, men det er hidtil ikke lykkes.

Tiltaget vil kunne afhjælpe branchens krise, fordi boligforeninger, såfremt de får et anlæg, der giver et højt egetforbrug, ikke er afhængige af den forhøjede afregningssats på 130 øre/kWh. Nogle af dem vil nemlig kunne lave overskud allerede ved den nuværende, EU-godkendte sats på 60 øre/kWh.

EU skal ikke involveres

Og det kan de snart komme til, for tirsdag meddelte ministeren, at den såkaldte nettoafregningsbekendtgørelse, der fritager lejere og boligforeninger fra at betale afgifter for den solcellestrøm, de selv bruger, træder i kraft 1. august.

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet forventer at indlede en offentlig høring fredag med deadline midt i august, hvor en bekendtgørelse så vil blive udstedt.

Det har tidligere været diskuteret, om også denne lov skulle godkendes i EU, men det har minister Martin Lidegaard (R) nu vurderet, ikke er nødvendigt.

Solcellebranche: Ministeren lammer os 

Nye aktiviteter

”Det betyder meget for branchen. De fleste aktiviteter har været på standby, fordi vi har venter på EU i over et halvt år, Men nu begynder vi at kunne se lys for enden af tunnelen, fordi branchen kan begynde at arbejde med projekter, der kan realiseres uafhængigt af EU,” siger Per Henriksen fra Dansk Solcelleforening.

Klima- og Energiministerens tiltag er dog langt fra nok.

”Hvis man skal have en solcellebranche i Danmark, skal man have et marked af en vis størrelse, og så skal der altså mere til,” siger Per Henriksen og peger på, at alle der er afhængige af en støttesats på over 60 øre/kWh må vente med at investere til EU har godkendt loven.

Millioner til integrerede solceller 

"Der skal mere til"

Dansk Solcelleforening håber derfor, at næste skridt bliver at se på, hvem der kan søge om at få en afregningssats på de 130 øre/kWh. Konkret skal det ske ved at ministeriet og Energistyrelsen skal afgøre, hvilke solcelleanlæg, der falder ind under overgangsordningerne.

Desuden ønsker man sig, at regeringen vil sætte fokus på kommunerne, så kommunerne kan komme i gang med at etablere solceller på skoler og i børnehaver.

De tiltag vil kunne sætte mere liv i branchen, mener Dansk Solcelleforening.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klima- og energiministeren, da han er på ferie.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også