Politikere: Kom nu i gang, Lidegaard

Ministeren må presse på i EU, så solcellebranchen kan komme på ret køl igen.
Foto: EU
Foto: EU
AF ANNA GOTTSCHALCK

I går kunne epn.dk fortælle, at solcellebranchen føler sig lammet og efterladt i et tomrum, fordi ingen ved, hvad økonomien ved at investere i et solcelleanlæg vil blive.

Det betyder, at det står småt til med investeringerne, og det presser markedet.

Årsagen er, at den lov som klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) fik vedtaget omkring årsskiftet, som skal give solcelleejere en forhøjet pris på 130 øre/kWh for overskydende el, ikke er blevet godkendt i EU.

Og det skal den, før dens takster er gældende. Der kan ifølge Energistyrelsen gå helt op til et år, før EU's godkendelse kommer.

Det har fået flere oppositionspolitikere og Enhedslisten til at kræve handling fra ministeren.

UK-minister: Lidegaards solnæse er "latterlig" 

Solcellebranche: Ministeren lammer os

Millioner til integrerede solceller

En branche på krykker

"Energiministeren bliver nødt til at presse mere på, for at EU godkender hurtigt. For det er afgørende, at man har en økonomisk ramme, der holder, når man skal investere i et solcelleanlæg," siger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt.

Han bliver bakket op af Dansk Folkeparti, der ligeledes kræver at ministeren øger presset.

Partiets klima- og energiordfører, Mikkel Dencker, mener, at hele "solcellebranchen er efterladt på krykker", fordi branchen er afhængig af at få statsstøtten.

Netop statsstøtten på 130 øre/kWh er årsagen til, at loven skal godkendes i EU. Det skal alle love, der indeholder statsstøtte.

EL: Regeringen må give garanti

Også fra den anden fløj lyder der kritik.

Hos Enhedslisten mener man ikke bare, at ministeren kan "nøjes" med at presse på i EU. Regeringen må sørge for at lave en ordning for solcelleejere, som gælder, indtil EU's godkendelse kommer, mener energiordfører Per Clausen.

"Hvis vi ikke kan få en godkendelse af EU meget hurtigt, skal der komme en tilkendegivelse fra regeringens side om, at solcelleejerne vil blive sikret den afregningsprisen på 130 øre/kWh på den ene eller den anden måde.

Det synes regering sikkert, er ubehageligt. Men det kan ikke passe, at EU-bureaukratiet skal blokere for vores udbygning med solceller i de almene boliger og skabelsen af nye arbejdspladser i Danmark," siger han.

Enhedslisten vil nu tage sagen op med klima- og energiministeren ved førstkommende lejlighed.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs