EnergiWatch

Indiske mølle-ejere skal forudse vinden i 15-min intervaller

Efter stort blackout er nye regler trådt i kraft i Indien, så vindmølle-ejere skal forudsige morgendagens strømproduktion. Rammer forudsigelserne ved siden af, sanktioneres ejerne.

Foto: Vestas

Vindmøller producerer som bekendt som vinden blæser, og det er ikke uden problemer.

Derfor tvinges vindmølle-ejere i Indien nu i stigende grad til også at agere meteorologer; vindmølleparker på over 10 megawatt (MW) skal forudse morgendagens el-produktion i 15-minutters intervaller.

Hvis forudsigelserne er mere end 30 pct. ved siden af, vanker der økonomiske sanktioner.

"Det er meget krævende at forudse i 15-minutters intervaller," fortæller indiske Tata Power Co., Indiens næststørste vind-developer, til Bloomberg.

Sidste år led Indien af verdens største blackout, da nettet kollapsede i to hele dage, og halvdelen af landets 1,2 mia. mennesker var uden strøm. Elnettet har vanskeligt ved at håndtere den svingende sol- og vindproduktion, der er næsten fordoblet på fem år og nu udgør 20 gigawatt (GW).

Sure indere kan bremse Vestas-efterforskning 

Developeren Tata Power Co. anslår, at det kan koste en 100 MW vindmøllepark 4,2 mio. dollar om året at forudse i dag, hvordan vinden blæser i morgen.

"Developere vil se det som et yderligere handikap," skriver selskabet, der mener, at sanktionerne risikerer at sætte industriens vækst under alvorligt pres.

I forvejen har vindmølle-væksten i Indien mistet momentum. Ifølge de danske vindanalytikere hos BTM Consult blev der installeret ca. 2,3 GW vindkraft i Indien sidste år mod 3,3 GW i 2011.

LM Wind Power vækster i Indien 

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Kritik af ny tarifmodel: Kan resultere i færre brintanlæg

Better Energy og Brintbranchen kritiserer videreførelsen af rådighedstariffen for at spænde ben for brintanlæg. Udvikleren af ny tarifmodel, Dansk Energi, anerkender, at det kan ske, men man må ikke tage hensyn til enkelte projekters økonomi i udviklingen af tariffer, siger de.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs