UK-minister: Lidegaards solnæse er "latterlig"

Solcellesagen, som kostede energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) en næse, var fuldstændig unødvendig. Vi har alle haft det samme problem, siger britisk ministerkollega.
Ed Davey, energi- og klimaminister i Storbritannien.
Ed Davey, energi- og klimaminister i Storbritannien.

Forløbet om solcelleloven i Danmark ærgrer den britiske energi- og klimaminister Ed Davey.

Han fortæller til EnergiWatch, at Storbritannien har haft de samme problemer, som dem, der har kostet Martin Lidegaard en næse og en tur i den offentlige gabestok. Det samme har andre lande, og derfor er det fuldstændig unødvendigt, at den danske minister skal gennem den sure omgang, mener han.

"Vi burde tale mere sammen, for det er latterligt, at kolleger og venner som Martin kommer i problemer over noget, vi alle har haft problemer med," siger Ed Davey til EnergiWatch.

"Sagen er langt fra unik for Danmark. Vi har også haft problemer med solkraft i Storbritannien, hvor tarifferne var alt for høje, fordi produktionsomkostningerne på anlæggene faldt voldsomt. Derfor gav vi alt for mange subsidier væk," siger Ed Davey og tilføjer, at det samme er tilfældet i Tyskland.

Ed Davey, der er medlem af Liberal Democrats i regeringskoalitionen med De Konservative siger, at han ikke kender forløbet i Danmark i detaljen. Ikke desto mindre tvivler Davey kraftigt på, at Martin Lidegaard, som han siger, at han har et "rigtig stærkt samarbejde med", kunne være sluppet uden skrammer.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Du kan kun tabe

For hvis Lidegaard havde strammet løkken straks efter opdagelsen af hullet i loven, ville industrien have bombarderet ham med kritik for at blokere for udbygningen. Omvendt vil han uvægerligt ryge i gabestok, hvis han trækker stregen for sent og for mange penge ryger op af statskassen til udbygningen, mener Ed Davey.

"Det er en lose-lose situation. Hvis du går ud for tidligt, får du tæsk, og det gør du også, hvis du går ud for sent. Du vil altid få kritik i sådanne sager," siger den britiske minister.

Sagen er ikke slut

Martin Lidegaard har gentagne gange erkendt, at lovgivningsarbejdet omkring solcelleloven har været utilfredsstillende og fejlbehæftet.

Han har kaldt det en "møgsag" for alle parter, og her havde et kig over grænserne og en tættere kommunikation med kollegerne i udlandet, der har været gennem det samme pinagtige forløb, utvivlsomt have hjulpet ifølge den britiske kollega.

Sagen om den fejlfyldte lovgivning er ikke slut. Statsrevisorerne har bebudet, at de vil have Rigsrevisionen til at kulegrave forløbet, der potentielt kan koste statskassen et beløb i milliardklassen.

Det er til trods for, at Martin Lidegaard har igangsat en undersøgelse af sit eget embedsværk, som ifølge ministeren selv ikke har formået at klæde ham godt nok på.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også