Solcelle-krigen breder sig: Kina tørster efter europæisk vin

Konsekvenserne af en europæisk straftold på kinesiske solceller ser ud til at vokse. Det europæiske marked for vin støvsuges i øjeblikket af kinesiske distributører, der frygter en høj kinesisk told som modsvar på EU's solcelle-told.
/ritzau/FINANS

Kinesiske vindistributører har travlt med at støvsuge markedet for europæiske vine i disse dage. Det sker af frygt for, at en handelsstridighed mellem EU og Kina kan føre til markant højere told på de i forvejen dyre dråber. Det skriver Wall Street Journal.

"Alle importselskaber prøver at afslutte deres fortoldning så snart som muligt for at undgå at betale mere i skat. Vi har ikke detaljer om, hvor meget skatten vil blive hævet, men rygterne siger, at tolden vil blive hævet indenfor 60 dage og at stigningen vil være meget stor, udtaler Jared Liu, direktør i vinimportøren Yes My Wine, til Wall Street Journal.

Kina jagter fransk vin i soltold-sag

Solbranchen truet på livet 

Kina lancerede tidligere i juni en antidumping undersøgelse af europæisk vin. Det skete ifølge analytikere som modsvar på en europæisk hævning af tolden på kinesiske solcellepaneler, som EU netop havde dømt for at være involveret i prisdumping.

Importerede vine i Kina er i dag underlagt en told på 48 pct. af den deklarerede værdi. Hvis europæiske vinproducenter bliver dømt skyldige i dumping kan der blive lagt en betydelig ekstra told oveni.

Kina er i løbet af de seneste år blevet verdens 5. største marked for vin, med en enorm tørst efter både dyre og billige importerede vine, med en import på 266 mio. liter vin i 2012. Det var en stigning på 10 pct. i forhold til 2011.

To tredjedele af Kinas importerede vine kommer fra Europa, hvor franske vine står for hele 48 pct. af importen. De seneste år er Spanien dog vokset som eksportør af ekstremt billige vine til Kina. I løbet af det seneste år er spanske vine kommet på hylderne i kinesiske supermarkeder til 3 dollar, eller ca. 15 kr., flasken.

Tyskland og Kina i dialog om solcelle-straftold 

/ritzau/FINANS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også