EU splittet over mulig handelskrig med Kina

Et flertal af EU-landene, heriblandt Danmark, forsøger nu at få stoppet EU-Kommissionens første skud på en handelskrig mellem EU og Kina.
Foto: EU
Foto: EU
AF RITZAU FINANS OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Handelskommissær Karel De Gucht vil i næste uge indføre tårnhøje anti-dumping-afgifter på solceller. Afgifterne kommer i kølvandet på en klage fra den tyske storprocent, Solarworld, hvis forretning har lidt under den kinesiske indmarch. Det skriver Børsen.

Solcellekrig: Kina rasler med sablen

Nettet strammes om kinesisk solcelleproducent

Enormt uudnyttet eksportpotentiale i energibranchen

Europæiske solcelle-firmaer slås om kinesisk straftold 

Ifølge en opgørelse fra Reuters har mindst 15 EU-lande afvist de afgifter, som EU-Kommissionen vil pålægge de kinesiske storproducenter. På den fløj står Storbritannien, Holland, Tyskland og Danmark, mens Frankrig og Italien er på Karel De Guchts hold.

Embedsmandskilder fortæller dog, at Karel De Gucht, på trods af splittelsen i EU, er stålsat for at få indført anti-dumping-afgifterne, der i første omgang ikke kan bremses af manglende accept fra medlemslandene. En beslutning om indførelse kan derved først ændres til december, når og hvis afgifterne skal gøres permanente.

Ifølge Børsen er der tale om den potentielt største handelskonflikt mellem EU og Kina, der mandag fik Kinas ambassadør ved EU, Wu Hailong, til at kalde Europas image som fortaler for frihandel for skadet. Han understreger også, at permanente afgifter for Kina ikke vil hjælpe med at løse de problemer, som EU's industri står i, eller stoppe de stadige fald i konkurrenceevnen for deres produkter.

Karel De Gucht har angiveligt afvist kinesiske tilbud om at forhøje priserne på solceller og at indføre kvoter for at undgå at skade det europæiske marked.

Efter et møde i weekenden med den kinesiske premierminister Le Kequing sagde den tyske kansler Angela Merkel ifølge Recharge, at Tyskland vil gøre alt for at forhindre en europæisk straftold på kinesiske solceller.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også