EnergiWatch

Avis: Regeringen sænker kalkulationsrenten

Finansministeren melder nu ud, at kalkulationsrenten bliver på fire procent i stedet for fem til gavn for blandt andet projekter med grøn energi.

Foto: Colourbox

Regeringen sænker nu kalkulationsrenten til fordel for miljø- og energiprojekter, der kan se frem til fornyet interesse fra investorer, skriver Information.

Renten, der hidtil har ligget på fem procent, sænkes nu til fire procent i et projekts første 35 år, hvorefter den falder til tre procent i yderligere 35 år, for til sidst at ende på to procent efter 70 år.

»Den her rente betyder noget for, hvordan vi vurderer værdien af det, som først virker om lang tid. Og det er på mange måder kernen i diskussionen om klimaet og miljøet: At vi betaler en pris nu for til gengæld at opnå en gevinst - eller undgå omkostninger - på langt sigt,« siger finansminister Bjarne Corydon (S) til Information.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Attraktivt grønt

Som navnet antyder, er kalkulationsrenten, også kaldet diskonteringsrenten, ikke en egentlig rente, men et værktøj til at udføre beregninger. Den benyttes til at værdisætte fordele, der først opstår nogle år ude i fremtiden. En høj kalkulationsrente vil værdisætte et fremtidigt gode lavere end en lavere rente.

Netop derfor gør nedsættelsen af kalkulationsrenten det mere attraktivt at investere i klima-, miljø- og energiprojekter. Regeringspartierne og Enhedslisten krævede inden valget, at kalkulationsrenten blev sænket til mellem 3 og 3,5 pct., og den høje danske kalkulationsrente har længe været under kritik. Til sammenligning er den norske tyske og britiske kalkulationsrente 3,5 pct.

DONG, Fjernvarmen og klagenævn efter solvarme-sag: Få styr på reglerne

Derfor giver en ny rente på fire pct. de første 35 år også anledning til kritik, blandt andet fra Dansk Fjernvarme.

»Det positive er, at regeringen endelig tager sig sammen og får sænket renten. Omvendt er det for lidt. Vi skal i første omgang nærmere de tre procent, for at en række af projekterne med vedvarende energi kommer til at give samfundsmæssig overskud,« siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen til Information.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs