Fjernvarmen: Nej til oste-varme 'helt galt'

Dansk Fjernvarme kalder det 'helt galt' og vil have ændret reglerne, efter at Naturgas Fyn fik stoppet et projekt, der skulle udnytte spildvarmen fra en ostefabrik.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

Energiklagenævnet har afgjort, at et grønt fjernvarmeprojekt ved Glamsbjerg, der skulle udnytte spildvarmen fra ostefabrikken Kerry, er i strid med lovgivningen.

På trods af god samfunds- og brugerøkonomi, mener nævnet ikke, at projektet til 50 mio. kr. må gennemføres.

Det skyldes, at en fliskedel, som skal bruges til at udnytte spildvarmen fra fabrikken, vil fortrænge en stor del af den gas, Naturgas Fyn i dag leverer til fjernvarmeværket.

Fliskedlen vil nemlig ikke kun udnytte spildvarmen. Den vil også selv producere energi, som igen fortrænger naturgas.

Brancheforeningen Dansk Fjernvarme mener, at reglerne stammer fra en tid, hvor politikerne ønskede at fremme gas. I dag er den politiske målsætning derimod, at gas til el og varme er udfaset i 2035.

”Det er helt galt. Teknisk er det muligt at udnytte overskudsvarmen fra Kerry. Økonomisk er det en fremragende ide. Miljømæssigt burde det tildeles en hæderspris. Men hensynet til at sælge store mængder fossilt naturgas er med lovens ord altså vigtigere. Det er jo helt galt,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Naturgas Fyn fik stoppet varme-udnyttelse fra ostefabrik

Regler blokerer for projektet

Ved at køle spildvarmen fra ostefabrikken Kerry - der i dag varmer områdets gråspurve - kan der hentes 15.000 MWh.

Varmen skulle sendes videre til fjernvarmekunderne, men Naturgas Fyn klagede over projektet, der ville betyde et fald i afsætning til Glamsbjerg Fjernvarme på 70 pct.

Selskabet sælger i dag omkring seks mio. kubikmeter naturgas til fjernvarmen.

Energiklagenævnet fandt i sin afgørelse, at den fliskedel, der skulle bruges til at udnytte spildvarmen fra ostefabrikken Kerry, også ville blive brugt til at producere varme. Og det strider mod reglerne.

De siger blandt andet, at man ikke må erstatte et afgiftsbelagt brændstof som naturgas med et ikke afgiftsbelagt brændsel som flis.

”Desværre kan vi med sagen fra Glamsbjerg se, at reglerne simpelthen er direkte imod udnyttelse af grøn energi fra spildvarme. Reglerne er lavet, så de sikrer et højt forbrug naturgas. Det er fuldstændig ude at trit med, at man fra politisk side kræver en helt grøn el- og opvarmningssektor i 2035,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

”Reglerne skal simpelthen laves om. Det er jo helt og aldeles uforståeligt, at man som fjernvarmeværk ikke må gøre det, som politikerne forlanger af os, bare fordi reglerne ikke er opdateret til en grøn fremtid.”

DONG blokerer solvarme-anlæg til 100 mio. kr. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også