DONG blokerer solvarme-anlæg til 100 mio. kr.

Gram Fjernvarme har sat en solvarme-udvidelse til 100 mio. kr. på hold, efter at DONG Energy har indklaget selskabet for Energiklagenævnet.
Foto: OLE LIND
Foto: OLE LIND

Tilbage i 2009 indviede daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard et 10.000 kvadratmeter stort solvarmeanlæg i Gram.

"Der er et klart potentiale i det her," lød det dengang.

Hos Gram Fjernvarme vil man gerne selv forløse en del af potentialet.

Derfor har man planlagt en 100 mio. kr. dyr udvidelse af det nuværende solvarmeanlæg, men det har DONG Energy foreløbig sat en stopper for. Selskabet mener, at de samfundsøkonomiske forudsætninger, som Gram Fjernvarme benytter sig af, er forkerte.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

"Det ser mærkeligt ud, at vi bombarderes fra regeringen om at lave grønne energitiltag, og når vi så går igang, så går DONG, der er nærmest 100 pct. ejet af staten, ind og spænder ben," siger Johannes Schmidt, bestyrelsesformand i Gram Fjernvarme.

Rambøll har udarbejdet et forslag til en udvidelse for Gram Fjernvarme, som Haderslev kommune godkendte tilbage i november 2012.

Ifølge forslaget skal der installeres omkring 34.000 kvadratmeter solvarme, en biomassekedel, et damvarmelager og eventuelt en 8 MW elkedel. Elkedlen kan bruges, når vindmøllestrømmen er billig, og tanken er, at det samlede anlæg skal dække størstedelen af varmeforbruget hos de 1.100 tilsluttede husstande med vedvarende energi.

Dong: Færre gaskunder får priserne til at stige

I projektforslaget har Gram Fjernvarme benyttet sig af en kalkulationsrente på 3,5 pct.

Kalkulationsrenten angiver samfundets krav til afkastet på den investerede kapital og anvendes bl.a. i samfundsøkonomiske analyser på energiområdet.

Projektet kunne være fortsat, hvis altså ikke DONG Energy - der i dag forsyner Gram Fjernvarme med gas - havde indklaget sagen for Energiklagenævnet.

DONG mener, at Gram burde have benyttet sig af en rente på fem i stedet for 3,5 pct. Fem pct. er det niveau, som Finansministeriet har angivet, og DONG mener, at Gram Fjernvarmes beslutning om at bruge den lavere rente er et brud på gældende regler.

Pressekonsulent i DONG Energy, Morten Kidal, forklarer, at prisen for naturgaskunderne i området risikerer at stige, hvis Gram Fjernvarme får sin solvarme-udvidelse igennem.

"Det er klart, at jo flere kunder der er på fx naturgasnettet, jo billigere er prisen. Hvis der bliver færre naturgaskunder, risikerer tarifferne at stige, idet de dækker vores omkostninger knyttet til afdrag på gæld i naturgasnettet samt faste drifts- og vedligeholdelsesudgifter."

Industrien: Høj rente spænder ben for fornuftige projekter

Hos Dansk Fjernvarme, der organiserer de danske fjernvarmeværker, mener man, at kalkulationsrenten er lavet på et tidspunkt, hvor det handlede om at udbrede naturgas.

Og at en høj kalkulationsrente gør det vanskeligt at få en god økonomi i store investeringer med lave driftsomkostninger - som eksempelvis sol- og fjernvarme. Organisationen oplyser, at den danske kalkulationsrente er højere end i vores nabolande. I både Sverige og Norge er renten på fire procent, mens den i Tyskland er på 2,2 pct.

ABB vinder afrikansk ordre på sol-anlæg

Laveste tabsniveau hos Dong i et år  

”Fjernvarmeværkerne mærker til daglig, at naturgasselskaberne konsekvent gør indsigelser, hvis fjernvarmeværkerne laver projekter med solvarme, overskudsvarme eller andre grønne tiltag, hvor det kan betyde mindre forbrug af fossilt naturgas,” siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen. Han mener, at en høj kalkulationsrente spænder ben for flere andre rentable fjernvarme-projekter end blot den i Gram.

Hos Gram Fjernvarme ærgrer man sig over, at Dong foreløbigt har fået blokeret solvarme-udvidelsen.

"Hvis vi kigger på det som simpel tilbagebetalingstid, så er projektet betalt tilbage på ti år med de nuværende gas- og biomassepriser. Vi forventer, at vi får en faldende varmeregning," siger bestyrelsesformand Johannes Schmidt.

Afgørelse inden for ‘et par uger’

Her henviser man til, at klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) selv har udtalt, at kalkulationsrenten er for høj. Og at der stod i regeringsgrundlaget, at regeringen ønsker at sænke renten.

"De gør bare ikke noget ved det. Det er en lun kartoffel. Vores nuværende anlæg blev indviet i 2009 og har kørt ganske upåklageligt. Men i stedet for at dække 15 pct. med solvarme i dag skulle vi gerne op på 60-70 pct.," siger bestyrelsesformanden.

Det er finansministeriet, der fastsætter kalkulationsrenten. Her oplyser man, at man forventer, at en ny rente vil blive udmeldt inden sommerferien 2013.

I mellemtiden venter Gram Fjernvarme og DONG Energy på afgørelsen fra Energiklagenævnet. Energiklagenævnet oplyser, at den forventes klar i løbet af kort tid.

SEAS-NVE klar til flere DONG-aktier

DONG afviser sparehensyn i sammenlægning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også