EnergiWatch

Flaskehalse bringer regeringens fjernvarmeambitioner i fare

Mellem 30 og 50 pct. af landets naturgaskunder skal over på fjernvarme inden 2028, men 42 ud af 100 varmeværker svarer i en rundspørge til avis, at manglende arbejdskraft og materialer bringer ambitionen i fare.

Foto: Jens Dresling

Det kan blive svært for fjernvarmeværkerne og kommunerne rundt omkring i landet at leve op til regeringens ambitioner. Det skriver Avisen Danmark på baggrund af at have foretaget en rundspørge. 

42 af de i alt 100 fjernvarmeværker, avisen har været i kontakt med, svarer, at de enten ikke kan klare opgaven, eller at målet om at tilslutte alle kunder senest i 2028 er betinget af, at de kan få materialer hjem i tide og finde arbejdskraft nok. Derudover peger de på, at stigende priser for materialer og arbejdskraft er en hindring for en hurtig udvidelse af fjernvarmenetværket.

”Der er kun så og så mange, der er gode nok til at svejse stålrør og betjene gravemaskiner. Det er meget optimistisk at sige, at det skal være færdigt i 2028,” siger f.eks. Søren Abild Laursen, forsyningsleder hos Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning til Avisen Danmark.

Et konkret bud på antallet af manglende faglærte hænder kom Dansk Metal med i sidste uge. Til Dansk Fjernvarmes medlemsblad udtalte erhvervspolitisk chef Emil Drevsfeldt Nielsen, at det kan komme op på 300.000 i år 2030:

”Med de politiske beslutninger om byggeri af vedvarende energikilder og grøn omstilling, der de seneste måneder er kommet til, så er behovet for faglært arbejdskraft mangedoblet, så det nu nærmere bliver op mod 300.000 faglærte, vi kommer til at mangle i 2030. Og så har vi ikke en gang taget højde for Esbjerg-deklarationen omkring udbygning af havvind i Nordsøen”.

Meldingen fra regeringen var, at landets 400.000 husholdninger med gas- eller oliefyr skal inden nytår have klare besked om, hvorvidt de hver især kan komme over på at lokalt fjernvarmeværk. Hvis ikke, må de, der fyrer med olie og gas, kigge efter alternativer som varmepumper. Mere konkret regner regeringen med, at mellem 30 og 50 pct. af gaskunderne kan komme på fjernvarme inden år 2028.

Greve sætter fart på fjernvarmeplaner

Debat: Danmark kan lære meget af Frankrig – og samtidig skabe et nyt eksporteventyr

Tårnhøje energipriser har væltet økonomien for mange, men i Hvide Sande jubler de

Rejsehold skal hjælpe kommuner til flere vindmøller og solceller

Borgergruppe fortsætter kamp for lokalejet havmøllepark på Bornholm

Mere fra EnergiWatch

Ukrainsk energiselskab ramt af cyberangreb

Russiske hackere har angiveligt udført et cyberangreb mod Ukraines største privatejede energiselskab DTEK Group. Målet har været destabilisering, lyder det fra det ukrainske selskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs