Debat: Danmark kan lære meget af Frankrig – og samtidig skabe et nyt eksporteventyr

Da Macron genvandt præsidentembedet i Frankrig, betød det også, at den franske energistyrelse kunne fortsætte sit arbejde for en effektiv grøn omstilling af landet med sin politik om anvendelse af lokale bæredygtige ressourcer. Noget vi i Danmark kan lære af – og samtidig kan lukrere på, skriver Ann Bouisset, Salgschef, Dall Energy, i dette debatindlæg.
Ann Bouisset, Salgschef, Dall Energy. | Foto: Dall Energy
Ann Bouisset, Salgschef, Dall Energy. | Foto: Dall Energy
AF ANN BOUISSET, SALGSCHEF, DALL ENERGY

Lokal, rest-biomasse fra skovdrift, have og park er et altafgørende værktøj i Frankrigs energitransition og frigørelse fra fossile brændstoffer og atomkraft. Dette er også tilfældet i forhold til det spirende, lokale franske fjernvarmenet, som er under kraftig udvikling.

Landets store energiselskaber har i den grad øjnene på bolden. De ved, at hvis de skal vente på, at fx vindturbiner står klar til at dække hele fjernvarme-energibehovet for det 543.940 km store land, så bliver konsekvensen på den korte bane mere fossil og mere atomkraft. Ikke mindre.

Derfor ved jeg også, at de franske energiselskaber satser på landets enorme rest-biomasseressource til at dække størstedelen af energibehovet for lokale franske fjernvarmeværker.

De har imidlertid endnu ikke finpudset biomasseteknologien lokalt til selv at kunne løfte opgaven, og det åbner således sluserne for et kæmpe potentiale for et gedigent, nyt dansk teknologieksporteventyr.

Uheldigt hvis de så oplever, at biomasse ikke også ses som en del af løsningen, lokalt, herhjemme.

Grøn biomasse det nye sort i Frankrig

For selv om det har været katalysatoren for vores omstilling siden 1990, og at biomasse faktisk så sent som i 2020 udgjorde 88 pct. af den vedvarende energi i fjernevarmesektoren, har biomasse de sidste par år fået et halvskidt politisk ry i Danmark.

Primært fordi store mængder af den biomasse blev importeret fra udlandet til de store, nu forhenværende, kulværker med meget lidt CO-reduktion til følge. Det er en fair kritik… men det retfærdiggør ikke, at man kæmmer alt over én kam.

Og her kan vi faktisk lære meget af Frankrigs grønne omstilling og om realisme og pragmatisme i forhold til vores egen. For som Frankrig bør vi benytte alle tilgængelige virkemidler til grøn omstilling.

Den lokale, rest-biomasse er nemlig grøn og kan dække en stor del af energien til de lokale, danske fjernvarmeværker! Derfor har tonen i forhold til lokal, rest-biomasse også ændret sig på det seneste.

Både Dansk Energi og Dansk Fjernvarme er således positive over for rest-biomasse og teknologi, der bæredygtigt kan udnytte den, mens Eksportrådet i den grad ser potentiale i biomasseteknologieksport.

Det er virkelig godt - og vigtigt!

For det er den lokale form for rest-biomasse, franskmændene ønsker at anvende. Og det er teknologi til at anvende denne type biomasse, de ønsker hjælp til i forhold til deres lokale fjernvarmenet.

Mere lokal opbakning, mere eksport

Den danske energistyrelse skal have stor ros for igennem tiden at have støttet udviklingen af vores teknologi, så den kan være kilde til arbejdspladser, et mere rent miljø og så vi kan eksportere den.

Derfor er det så frustrerende, som Lars Rytter fra Tønder Fjernvarmeselskab også bemærker, at der ikke i højere grad støttes op energipolitisk om rest-biomasse til anvendelse i vores lokale varmeværker.

Det vil hjælpe vores forsatte grønne omstilling på vej, holde varmeprisen nede og tillige gøre os helt fri fra russisk gas. Samtidig vil større opbakning til hjemmemarkedet gøre det nemmere at eksportere vores biomasseteknologi og -knowhow til fx Frankrig.

Faktisk så vurderer jeg, at der lige nu er mulighed for at skabe et eksporteventyr i Frankrig i milliardklassen. Ikke kun for vores branche men også de tilstødende brancher, fx solenergi, ville få adgang til et købeklart fransk marked. Mere lokal opbakning vil betyde mere eksport, kort sagt.

Derfor vil mine råd være:

  1. Giv lokal, rest-biomasse den ros og opbakning, den fortjener. Det er en vigtig brik til balance i den danske fjernvarmeforsyning de næste mange år. De danske varmeværker er i fuld gang med at gøre deres fjernvarmesystemer endnu mere fleksible og installerer anlæg, der udnytter den rest-biomasse, vi har i Danmark – til glæde for både miljøet og pengepungen.
  2. At virkelig lytte til og lære af franskmændene, så vi både kan effektivisere vores egen omstilling og samtidig få mulighed for at bidrage til deres omstilling gennem eksport. Lyt og lær også fra den danske ambassade i Paris, som har fingeren på pulsen, og kan åbne døren markedet.

I forhold til det sidste, siger mine knap 20 års erfaring inden for biomasse og vind i den franske energisektor mig, at franskmændene vil tage imod med kys og åbne arme og sige:

”Kom med jeres biomasseteknologi nu! La France est prête”

Der er vi i branchen også… mulighederne er her lige nu og lige foran os!

Halmselskaber vil afvænne Danmark fra russisk gas

Biomasseselskab tror energikrise kan give dansk comeback

Professor: Biomassen skal ikke afvikles, men udvikles

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også