EnergiWatch

Regeringen indkalder partier til drøftelser om høje energipriser

Prisstigninger på elektricitet og benzin har trukket forbrugerpriserne op, så hverdagen er blevet dyrere.

Foto: Jens Dresling

Regeringen er klar til at indlede forhandlinger om de høje energipriser.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har indkaldt Folketingets partier til drøftelser på tirsdag i næste uge om emnet.

"Regeringen ser med stor alvor på de stigende energipriser, som vi med voksende bekymring har fulgt helt tæt," siger Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar.

Torsdag skrev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i et brev til finansminister Nicolai Wammen (S), at han gerne så, at regeringen indkalder til forhandlinger.

"Rigtig mange oplever lige nu voldsomme prisstigninger på varme og el, som desværre gør det meget dyrere at være dansker."

"Det rammer især pensionister og andre, der kan have svært ved at få økonomien til at hænge sammen," siger Ellemann-Jensen i en skriftlig kommentar.

Venstre har blandt andet foreslået at afsætte 50 millioner kroner målrettet til pensionister, som så kan søge om et varmetillæg.

De 50 millioner kroner kommer oven i de 100 millioner kroner, som regeringen i slutningen af sidste år afsatte i en såkaldt varmepakke til kommunernes øgede udgifter.

Eksempelvis til personligt tillæg til pensionister og kontanthjælpsmodtagere. Venstre har også foreslået at sænke elafgiften.

Også i regeringens støttepartier SF og Enhedslisten ser man gerne, at der bliver givet støtte til at varme de danske hjem op.

"Det er ikke alle familier, hvor pengepungen kan holde til store uventede udsving i varmeregningen - også selv om det kan være kortvarigt."

"Derfor vil vi finde penge til et varmetilskud til de borgere, som rammes særligt hårdt af stigende varmepriser," lyder det fra SF's klima- og energiordfører, Signe Munk.

Hun foreslår, at tilskuddet bliver finansieret fra statslige indtægter fra salg af CO2-kvoter.

Fra Mai Villadsen, der er politisk ordfører fra Enhedslisten, lyder det, at det er på tide, at regeringen indkalder til forhandlinger om energipriserne.

"Enhedslisten har råbt op siden starten af november, og mange familier, pensionister og udsatte grupper er allerede enormt pressede," skriver hun på sin Twitter-profil.

Stigende energipriser har i en periode været med til at gøre hverdagen dyrere for danskerne. Tendensen er fortsat i december, hvor forbrugerpriserne er steget med 3,1 procent i forhold til samme måned året før.

Det viste en opgørelse fra Danmarks Statistik tidligere på ugen.

Særligt prisstigninger på elektricitet og benzin har trukket forbrugerpriserne op.

De højere priser koster en gennemsnitlig familie flere tusind kroner om året. Det vurderede privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer tidligere på ugen.

"Forbrugerpriserne bevæger sig i øjeblikket med høj fart."

"Det betyder, at det bliver dyrere at være dansker, og en helt almindelig børnefamilie skal have 14.100 kroner mere op af lommen for at købe de samme varer og tjenester som for et år siden," sagde han.

Sverige afsætter seks milliarder til strømstøtte

Energipriser udløser rekordregning til den producerende industri 

Regeringen vil hjælpe borgere med stigende varmeregninger 

Enhedslisten vil hjælpe familier presset af energiregninger 

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs