ATP vil selv definere virksomheder ud fra nyt klimamål: Det bliver et kæmpe stykke arbejde

ATP har længe bevæget sig i en klimamæssig retning, man har bare ikke sat konkrete mål, fortæller adm. direktør Bo Foged. Nu er målet sat, og pensionsselskabet står foran en enorm opgave med blandt andet at definere virksomhederne efter internationale standarder. Det kræver masser af data, siger topchefen.
Foto: PR/ATP
Foto: PR/ATP

ATP vil investere 200 mia. kr. i klimaet inden 2025, og det bliver en svær opgave, fordi EU's kommende taksonomi og disclosureforordning endnu ikke er på plads. Men det kan ikke vente, siger Bo Foged, der er adm. direktør hos ATP, til FinansWatch.

"En af de største udfordringer er faktisk data. Vi kan ikke vente - og klimaet kan ikke vente - på, at man bliver færdig med at lave de her definitioner nede i EU. Så derfor må vi starte med at lave vores egne opgørelser, være transparente omkring det, og så justere, når EU er på plads," siger Bo Foged.

Hos ATP er processen allerede i gang. For selvom det først blev annonceret i dag, at ATP havde konkrete ambitioner om, hvor meget selskabet vil investere i det grønne, så har omstillingen længe været på dagsordenen.

"Man kan starte med at sætte målet, og så gå i gang. Vi er gået i gang, og så har vi sat målet," siger Bo Foged.

Han fortæller, at ATP har brugt det sidste år på at præcisere, hvilke konkrete ambitioner pensionsadministratoren skulle sætte.

"Vi vidste, der skulle handling til. Der var ingen grund til at bruge flere år på at sætte mål op for, hvor meget vi præcist skulle kvantificere det til. Det krævede nogle analyser, og dem er vi nu nået til enighed med vores bestyrelse om," fortæller Bo Foged.

I fuld sving

At retningen har været lagt et stykke tid, betyder også, at ATP har fået et forspring i forhold til sin mission om at investere 200 mia. kr. inden 2025. Cirka 50 mia. kr. er allerede investeret i det grønne, så man er omtrent halvvejs hos pensionsselskabet.

Derudover er ATP gået i gang med at indhente data på virksomheder, der skal gøre det muligt at definere, hvorvidt virksomhederne er grønne nok i forhold til ATP's ambitioner. Det bliver gjort i forhold til en international standard under navnet TCFD, men det kræver, at data er på plads. Det sker via en masse spørgeskemaer, og særligt de unoterede virksomheder volder problemer, da de ikke i forvejen indrapporterer lige så mange detaljer om klimatiltag, som børsnoterede virksomheder gør.

"Det er et relativt stort manuelt arbejde. Men på nuværende tidspunkt ser det ud som om, vi kan klare det med de medarbejdere, vi har. Og jeg er fortrøstningsfuld om, at processerne over tid bliver effektive," siger Bo Foged.

Strider ikke mod garantierne

ATP forvalter i dag 927,6 mia. kr. fordelt på to porteføljer. En afdækningsportefølje med omkring 750 mia. kr. og en investeringsportefølje med det resterende beløb. Afdækningsporteføljen består af garantier, mens investeringsporteføljen kan investeres mere frit.

Derfor vil en stor hovedvægten i investeringerne i det grønne ske gennem grønne statsobligationer, fortæller Bo Foged.

"Grønne statsobligationer, hvor vi finansierer eller stiller finansiering til rådighed for solcelleparker, geotermi og vindmølleparker vil selvfølgelig blive en væsentlig del. Men det er jo det, vi har behov for i den grønne omstillig - at nogne kan låne billigt, så de rent faktisk kan gennemføre investeringerne og gøre det lønsomt," siger Bo Foged.

Han mener desuden ikke, at disse nye ambitioner om at investere et dedikeret beløb udelukkende i en grøn portefølje, strider mod ATP's garantier, der sætter en begrænsning på pensionsadministratorens investeringsfrihed.

"Der er i dagens verden masser af grønne obligationer, der kan være med til at understøtte vores garantier, og det er et område i kraftig vækst, så det er jeg helt fortrøstningsfuld ved, at vi kan løse indenfor den eksisterende forretningsmodel og de lovgivningsmæssige krav, vi har. Det har vi selvfølgelig tænkt igennem," siger Bo Foged.

Finanstilsynet har tidligere været ude med en løftet pegefinger til pensionsselskaberne om, at de skulle passe på med, at investere for meget i udelukkende grønne initiativer - og at fokuset skulle være på at sikre kunderne det bedst mulige afkast.

ATP investerer 200 mia. af sine 927,6 mia. kr. i de grønne alternativer. Og det er en fornuftig balance, mener Bo Foged.

"Sweetspottet for ATP er netop at have begge dele. Heldigvis har vi set gode eksempler på, at vi både har lavet en stor forskel for klimaet og en rigtig god investering for pensionisterne også," siger Bo Foged.

Han fortæller om en svensk elbilbatterifabrik kaldet Nordvolt, der også har været indbringende på afkastet.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

ATP har flere gange afvist at investere i ladestanderprojekter: En række faktorer har talt imod

ATP efter Green Hydrogen-nedjustering: Alvorligt så kort tid efter IPO

ATP gør klar til at investere 200 mia. kr. i klimaet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også