Udsigt til mindre udbud løfter oliepriserne trods olielagre

Oliepriserne fortsætter opad fredag morgen, hvor tegn på et lavere udbud i de kommende måneder understøtter priserne, da flere skifter fra gas og kul til olie.
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
MARKETWIRE

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 84,60 dollar mod 84,11 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 81,81 dollar mod 81,05 dollar torsdag eftermiddag.

Olielagrene hos OECD-landene er ifølge analytikerne på det laveste niveau siden 2015, efter at efterspørgslen har indhentet det tabte under coronapandemien.

Dertil løftes oliepriserne af et skift fra gas og kul til olie og diesel i stedet.

"Energikrisen - særligt kul og gas - har virkelig presset energikomplekset op, og olien har draget fordel af det," siger Vivek Dhar, der er råvareanalytiker i Commonwealth Bank, til Reuters.

Det Internationale Energiagentur, IEA, venter, at olieefterspørgslen vil stige med 500.000 tønder om dagen som følge af skiftet. Det vil føre til en udbudsmangel på 700.000 tønder om dagen ved årets udgang, inden Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, og allierede - samlet kendt som Opec+ - får øget produktionen tilstrækkeligt.

Vivek Dhar vurderer over for Reuters, at der kan opstå et scenarie, hvor udbuddet vil blive udfordret betydeligt, men at det vil afhænge af vejrforholdene.

Der er udsigt til et "bull market" med opadgående priser på det globale oliemarked, der vil blive drevet af et begrænset udbud og en øget efterspørgsel på samme tid, skriver RBC Capital Markets ifølge Reuters.

"Vi fastholder vores forventninger, som vi har haft hele året, til at oliemarkedet er i sin spæde start af en flerårig strukturelt stærk cyklus," skriver Michael Tran, der er analytiker i finanshuset, i en analyse.

Det amerikanske energiministerium, EIA, kom torsdag eftermiddag med olielagertal fra sidste uge. Her steg olielagrene med 6,1 mio. tønder mod ventet 521.000 tønder.

Prisen aftog for en kort bemærkning, inden udsigterne til et begrænset udbud i fremtiden løftede priserne igen.

Opec fastholder forventninger til olieefterspørgslen i 2022

Stilstand på oliemarkedet og anmodning om øgede investeringer 

Olieprisen over 80 dollar for WTI - første gang i 7 år

Olieprisen stiger igen: USA har ikke planer om at bruge af reserver 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også