EnergiWatch

Olieprisen over 80 dollar for WTI - første gang i 7 år

En tønde WTI-olie med levering i november steg mandag til 80,52 dollar svarende til en prisstigning på 1,5 pct.

Foto: Jacob Ehrbahn

Olieprisen tog endnu et ryk mod tinderne mandag i takt med at efterspørgslen er større end udbuddet, og inflationspresset spøger i baggrunden.

En tønde WTI-olie med levering i november steg mandag til 80,52 dollar svarende til en prisstigning på 1,5 pct. Det er første gang, prisen kommer over 80 dollar per tønde siden oktober 2014. Samtidig steg Nordsøolien til 83,59 dollar eller et plus på 1,5 pct. - det højeste niveau i tre år, skriver Reuters.

Og det ser ikke umiddelbart ud til, at udbuddet øges, da Opec og andre store olieproducenter ikke har tænkt sig at skrue op for hanerne og produktionen.

"Nerverne sidder udenpå tøjet," siger OANDA-analytiker Craig Erlam til AFP.

"Energikrisen er en stor bekymring i månederne, der kommer med inflationsbekymringer og udsigten til en strammere pengepolitik bare for at nævne nogle af udfordringerne," siger han.

Tirsdag morgen falder oliepriserne dog marginalt.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 83,61 dollar mod 83,65 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 80,40 dollar mod 80,52 dollar mandag eftermiddag.

Stigende naturgaspriser tilskynder også energiproducenter til at substituere det renere naturgas til olie. Skift til olie fra naturgas kan øge efterspørgslen efter råolie med mellem 250.000 og 750.000 tønder om dagen, anslår analytikere til Reuters.

Olieindustrien investerer alt for lidt til at undgå det næste prischok

Oliepriserne fortsætter op 

Mere fra EnergiWatch

Olie Gas Danmark skifter navn og identitet

For bedre at kunne omfavne en anderledes fremtid i Nordsøen, gennemfører brancheorganisation en rebranding i forbindelse med sin årlige konference, som afholdes onsdag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs