Klimaminister kræver flere investeringer, mens rammebetingelser udebliver

Opfordringen fra klimaminister Dan Jørgensen var klar ved Climate Investment Summit: Investorerne skal lægge endnu flere penge i grønne projekt. En konkret plan for budskabet udeblev dog ligesom ministeren selv gjorde.
Det var via en forudindspillet video, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen bød velkommen til Climate Investment Summit. | Foto: CleantechWatch
Det var via en forudindspillet video, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen bød velkommen til Climate Investment Summit. | Foto: CleantechWatch

At nå Paris-aftalen kræver fortsat investeringer.

Sådan lød det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), da han tirsdag åbnede den to dage lange konference Climate Investment Summit, hvis formål er at fremskynde klimainvesteringer forud for klimatopmødet COP26 og at indfri Paris-aftalens målsætning.

"Vi har brug for jer investorer til at investere massivt i allerede velkendt teknologi som vind-, sol- og energieffektivitet, men også at investere i de teknologier, der skal hjælpe os i fremtiden," lød opfordringen fra ministeren.

Han tilføjede til forsamlingen, der bestod af store internationale virksomheder og banker, at regeringer som hans egen kan hjælpe med at fremme de grønne investeringer ved "at opstille ambitiøse energi- og klimamål og ved at skabe de rette rammer for vedvarende energi med langsigtet energiplanlægning og markedstransperans".

Men den kan ikke gøre det alene, og her kommer investorerne ind i billedet.

"Vi er nødt til at forpligte os til langt større investeringer. Vi skal samarbejde på tværs af sektorer og lande på helt forskellige niveauer, og vi skal gøre det hurtigt," sagde Dan Jørgensen, som retter blikket mod udlandet:

"Det skal vi også have flere udenlandske investorer til. Derfor er det også én af Danmarks vigtige prioriteter til COP26."

Hvor og hvordan udenlandske investorer konkret skal investere, gik ministeren dog ikke i detaljer med i sit indslag, som var optaget på forhånd, så der hverken var mulighed for diskussion eller opfølgende spørgsmål fra forsamlingen. Det skyldes ifølge klimaministeriets presseafdeling, at Dan Jørgensen er rejst til Indien med 18 danske virksomheder, herunder Grundfos, for at fremme samarbejde om grønne teknologier.

Inden ministeren rundede sin tale af, erklærede han, at han er "optimistisk over, at vi kan nå disse dristige mål, fordi jeg ved, at I (forsamlingen, red.) deler følelsen af, at dette er af hastende karakter".

Store fremskridt i at nå klimamål

I forbindelse med åbningen af Climate Investment Summit kunne administrerende direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension Kent Damsgaard afsløre, at den danske pensionsbranche siden 2019 har investeret 72 mia. kr. i nye grønne løsninger, svarende til 11 mia. dollar.

"På bare to år har de danske forsikrings- og pensionsselskaber fordoblet deres grønne investeringer. Vi er langt fremme i processen med at nå målet om at investere 350 mia. kr. i grønne aktiver inden 2030," sagde han.

De grønne investeringer kommer dog ikke uden yderligere politisk engagement, sagde han og henviste til Dan Jørgensens åbningstale.

"Politikere og offentlige myndigheder skal løbende fokusere på, hvordan man kan forbedre rammebetingelser og skabe et attraktivt miljø for private investorer i at investere grønt – i Danmark og i resten af verden," sagde Kent Damsgaard.

Udmeldingen glæder Dan Jørgensen, der kort berørte det i sin åbningstale.

"At det er blevet investeret på bare to år, hvilket er langt hurtigere end først ventet, og det er fantastiske nyheder," sagde han.

Bestyrelsesformand for Investering Danmark og investeringsdirektør i Nykredit Portefølje Administration Peter Kjærgaard kunne også berette om gode nyheder angående Investering Danmarks tilsagn fra 2020 om, at CO2-udledningen fra danskeres investeringsfonde skal være 75 pct. under CO2-udledningerne i verdensaktieindekset i 2030, sammenlignet med i dag.

CO2-aftrykket er reduceret med ni pct. det seneste år, hvilket bringer det 22 pct. lavere end verdensaktieindekset i 2020. Det er dog ikke sikkert, at tallet vil forblive så lavt.

"Der er ingen tvivl om, Covid-19-restriktionerne har hjulpet os på vej mod en grønnere verden. I takt med genåbningerne af både Danmark og resten af verden må vi forvente, at selskabernes udledninger vil stige igen. Det vil stille endnu større krav til os som kapitalforvaltere, når vi skal arbejde for at reducere CO2-aftrykket endnu mere frem mod 2030," sagde Peter Kjærgaard.

DI om manglende interesse for tilskudspulje: Vi er i dialog med Energistyrelsen 

Danskerne har klimainvesteringer for 161 milliarder i udlandet: "Vi kan sagtens gøre mere herhjemme" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også