EnergiWatch

Politisk flertal vil sende CO2 tilbage i undergrunden

Et bredt politisk flertal har vedtaget CCS-strategien.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Typisk har Danmark udledt CO2 ved at afbrænde olie og gas fra undergrunden.

Men fremover skal CO2 fjernes fra røgen og puttes tilbage i undergrunden. Det er ambitionen i en ny aftale, der er indgået af et bredt flertal i Folketinget.

Indtil videre er partierne bag aftalen enige om at starte undersøgelser, der skal vise, hvor det kan lade sig gøre at lagre CO2 i den danske undergrund.

Aftalen glæder klimaminister Dan Jørgensen (S).

"Med aftalen tager vi første skridt og lægger et godt fundament for at kunne komme i gang med fangst og lagring af CO2," siger han i en pressemeddelelse.

"Det giver rigtigt god mening, for det gør, at vi kan fjerne nogle af de udledninger, som er nærmest umulige at komme til livs på andre måder, og vi kan skabe såkaldte negative emissioner."

Med aftalen er der foruden lagring af CO2 også lagt op til, at Danmark kan komme til at importere, eksportere og transportere CO2 over landegrænser.

Det kan blive en rigtig god forretning for Danmark at lægge sig i front på det område. Det mener Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

"Vi har muligheden for at udvikle en helt ny industri, som kan eksportere klimaneutrale brændstoffer til resten af verden."

"Og det vil kræve, at industrien har tilstrækkeligt med CO2 til rådighed, som kan omdannes til brændstoffer," siger Troels Ranis i en skriftlig kommentar.

De politiske forhandlinger om en samlet strategi for fangst og lagring af CO2 vil fortsætte efter sommerferien.

Det forventes, at de første projekter vil være i gang i 2025.

Bag aftalen om CO2-lagring står regeringen, Venstre, DF, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Partierne er enige om at afsætte 210 mio. kr. fra forskningsreserven til undersøgelserne af den danske undergrund.

Ifølge analyser fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er der plads til at lagre 12-22 mia. ton CO2 i den danske undergrund.

Det svarer til mellem 400 og 700 gange Danmarks årlige CO2-udledninger.

Dansk CCS-hovedaktør ser CO2-lagring som forudsætning før PTX

Ny strategi skal sikre dansk elektrificering i milliardklassen

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs