DEBAT: Ambitiøse klimamål kræver opgør med silotænkning

Skrækeksemplet med Omø Syd risikerer at afholde andre opstillere fra at placere deres projekter i Danmark, lyder det fra branchechef i Dansk Energi i dette debatindlæg. Hun opfordrer til, at der findes nye kompromissøgende løsninger.
Foto: Visualisering, European Energy
Foto: Visualisering, European Energy
Af Kristine van het Erve Grunnet, branchechef, Dansk Energi

Gang på gang fremhæver Danmark sig selv som grønt foregangsland. Vi er enormt stolte af vores nationale målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. Og med rette. For nyligt blev regeringen og støttepartierne igen enige om endnu et ambitiøst mål, nemlig 50-54 pct. CO2-reduktion allerede i 2025.

Skal vi nå i mål, er det strengt nødvendigt med en massiv udbygning af vedvarende energi – både landvind, havvind og solcelleparker. El fra vind og sol er nemlig vores allerstærkeste våben mod klimakrisen.

Men er vi parate til at indfri målene og gå forrest?

Omø-sagen kan desværre få mig til at tvivle.

Siden 2012 har European Energy arbejdet på en havvindmøllepark, som skal opstilles syd for Omø, og som allerede i 2023 skal levere grøn strøm til mere end 350.000 husstande. Oven i købet uden statsstøtte. Men den danske virksomhed er kommet i klemme, efter at Miljøministeriet har forslået at udpege Smålandsfarvandet, hvor havmølleparken står til at blive opstillet, som et fuglebeskyttelsesområde.

Efter 10 års arbejde og en godkendt miljøvurdering fra Klimaministeriet i 2019 er hele Omø-projektet sat i bero. Og det sker, fordi havmølleanlægget fylder sølle to pct. af Smålandsfarvandets samlede areal.

Bremsningen af projektet sker vel at mærke efter en diskussion, der har stået på siden efteråret 2016, men som European Energy først hørte om i marts 2020. Siden 2015 har den private udvikler brugt over 20 millioner kroner på en række undersøgelser om havmølleparken.

Skrækeksemplet med Omø Syd risikerer at afholde andre opstillere fra at placere deres projekter i Danmark, som ellers ligger i et smørhul for netop havvind. Der må findes en løsning.

Når virksomheder skal disponere over store investeringer, som energiprojekter er, skal de gerne have et klart udsyn gennem forruden, som de kan træffe deres beslutninger ud fra. For at vi ikke bremser udbygningen af vedvarende energi, skal politikerne sikre ro om reguleringen og stabile investeringsrammer.

Regeringens behandling af European Energy er ikke i orden, og det haster med en afklaring. Jeg håber, at de fire ministre, der er kaldt i samråd om sagen den 9. juni, vil finde en løsning, hvor både klima- og fugleinteresser går op.

Samrådet på tværs af ministerierne er en oplagt mulighed for at nedbryde den silotænkning, der dominerer systemet i dag. Danmark bør gribe muligheden for at gå forrest, og vise omverden, at klima og natur går hånd i hånd i den grønne omstilling. For klima og miljø ikke er hinandens modsætninger – tværtimod har de mere til fælles, end de er forskellige.

Der er masser af eksempler på lykkelig sameksistens mellem vedvarende energianlæg og natur. Mit budskab er derfor: Drop silotænkningen. Lad fremtiden byde på konstruktive kompromisløsninger, hvor vi både passer på biodiversiteten og samtidig understøtter grundlaget for den grønne omstilling, nemlig transitionen væk fra fossile brændsler over til vedvarende energi.

Wind Denmark undres over "ny vægtning" i fuglesager 

Regeringen sætter European Energys havmøllepark på pause

Regeringen vil frede Horns Rev for fuglene 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også