EnergiWatch

Strøm fra Norsk-Tysk kabel bekymrer svenske energiselskaber

Idriftsættelsen af Nordlink-kablet mellem det sydlige Norge og Tyskland har skabt problematiske strømme i det nordiske elsystem, lyder det fra svensk brancheorganisation.

Foto: National Grid

Nordlink-forbindelsen mellem Tyskland og det sydlige Norge har skabt problemer i det svenske og tvunget systemoperatøren Svenska Kraftnät til at begrænse overførselskapaciteten. Det skriver Montel.

"For mig er det indlysende, at det svenske elsystem ikke er tilpasset de mulige strømme, der er indbygget gennem samtrafik med andre lande. Denne situation, ligesom sommerens situation, viser, at der ikke er nogen margener i systemet. Små ændringer har uforholdsmæssigt store konsekvenser," siger Per Wikström, netværksekspert hos brancheforeningen Swedenergy til Montel.

Han påpeger, at Svenska Kraftnät ikke synes at have været fuldt ud klar over de konsekvenser kablet ville have for strømningerne, hvor Sverige fungerer som en mellemlandsforbindelse.

Det svenske elnet har længe haft sine problemer, og så sent som i sidste uge var systemoperatøren Svenska Kraftnät tvunget til at begrænse sin transmissionskapacitet kraftigt til det sydlige Sverige, efter at produktionen på atomkraftværket Ringhals 4 blev reduceret med ca. 500 MW.

Derudover skulle reservekraftværket i Karlshamn sættes i to timers standby for at sikre driften. Noget der har skabt store prisforskelle mellem det nordlige og det sydlige Sverige.

Og det er et stort problem, at der fortsat er kapacitetsbrister i det svenske elnet. Det mener Maja Lundbäck, der er ansvarlig for systemsikkerhed hos det svenske Forsvar. Det udtaler hun til det svenske medie Second Opinion.

"Smertetærsklen er nået, når ekstraordinære foranstaltninger skal tages for at klare almindelige fejl under forhold, der stadig er klassificeret som normale. Afhængigheden af ​​de resterende atomkraftværker viser, hvor små margenerne er på nuværende tidspunkt. Uanset hvordan du vender og drejer det, er konklusionen, at der er behov for mere planlagt produktion i det sydlige Sverige," skriver hun om Second Opinion.

Lukning af landets ældste atomkraftværk kan blive dyr for Sydsverige

Brist i svensk elnet har forsinket vindudbygning

Kulde tvang svenskerne til at fyre op for oliekraftværk

Nordmænd sov i timen og protesterede ikke over tyske kabelbegrænsninger

Fejl på norsk-tysk strømkabel sendte nordisk strømsystem i ubalance

 

Mere fra EnergiWatch

OK køber varmevirksomhed

Fra 1. november bliver Dansk Varme Service en del af OK-koncernen, som vil styrke sit fokus på det voksende marked.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs