EnergiWatch

Første strøm flyder mellem Norge og Tyskland på vingeskudt forbindelse

Men et udfordret tysk elnet kommer til at sætte et ifølge nordmændene skuffende lavt loft over, hvor stor en andel af Nordlinks kapacitet, der kan udbydes til handel på markedet.

Arbejdet med Nordlink blev påbegyndt tilbage i 2015. | Foto: PR / Nexans

Kabelproducenten Nexans oplyser, at de første kWh har taget den direkte tur fra Norge til Tyskland.

I den forgangne uge har man nemlig påbegyndt tests af 1.400 MW Nordlink-forbindelsen mellem de to lande, som har planlagt driftsstart i løbet af næste år.

Ifølge Nexans har man overført 70 MW mellem de to lande for at teste kapaciteten.

Tyske alarmklokker

Mens Nordlink efterhånden står klar, kan det samme ikke siges om det tyske elnet, der ikke er klar til så store mængder ny strøm.

Det betyder, at Statnett i sidste uge meldte ud, at der fra tysk side er blevet sat begrænsning på, hvor stor en andel af kapaciteten, der vil blive udbudt til handel på markedet. Årsagen er ifølge de tyske myndigheder, at man ellers ikke vil kunne garantere, at strømmen vil kunne flyde frit.

Så når kablet forventes fuldstændig flyveklar næste år, vil det i de første fem år være at finde i en vingeskudt tilstand.

Skuffende lavt

Den procentvise minimumskapacitet vil være på beskedne 11,7 pct. ved driftsstart i 2021 for at stige med yderligere 11,7 pct. om året indtil den rammer de 70 pct. ved udgangen af 2025, som er lovpligtigt ifølge EU-lov.

"Det er godt, at vi har fået klarhed over, hvilken minimumskapacitet, som kan blive garanteret fra tysk side, og vi ved, at det er information, som involverede aktører har ventet på. Vi er grundlæggende skuffet over, at minimumsniveauet er så lavt, men det er desværre udenfor Statnetts kontrol," sagde koncerndirektør for Statnett, Gunnar G. Løvås, i sidste uge som reaktion på den tyske udmelding.

I 2025, hvor det vil være muligt for Nordlink at udbyde størstedelen af kapaciteten til markedshandel, forventes det, at det tyske elnet vil være styrket med en spritny kabelkorridor fra nord til syd på 2 GW.

Det har hele tiden været forventet, at der ville blive sat loft på handelskapaciteten på Nordlink indtil korridoren står klar i 2025, men ifølge Statnett er den indledende begrænsning på 11,7 pct. lavere end forventet.

Eksport og grøn strøm

Der er ikke noget mærkeligt over, at skuffelsen over den manglende kapacitet til markedshandel er mest udtalt på norsk side.

For på trods af at kabelproducenten Nexans ynder at præsentere projektet som den første i interconnector i verden med fokus på udveksling af grøn energi med henblik på de store norske reserver af vandkraft og dent tyske vindenergi, så ser de fleste norske strømproducenter kablet som en stopklods for Danmarks guldrandede forretning som transitland for strømeksport.

Kablet består af to 525 kV højspændingskabler, der skal forbinde Büsum i Tyskland og Tonstad i Norge over 700 km.

Foråret slog bunden ud på de norske strømpriser

Smertensbarnet i Skagerrak har kostet norske energiselskaber dyrt

Strømkollaps giver Statnett rekordresultat

Statnetts adm. direktør træder af 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs