Ingeniører kritiserer regeringens klimafugle på taget

IDA kritiserer regeringen for ikke at have en sammenhængende klimaplan og i stedet fokusere på store enkeltprojekter.
I løbet af det seneste år har Dan Jørgensen skaffet flere fugle på taget end i hånden, siger ingeniørernes fagforening, IDA. | Foto: Emil Agerskov
I løbet af det seneste år har Dan Jørgensen skaffet flere fugle på taget end i hånden, siger ingeniørernes fagforening, IDA. | Foto: Emil Agerskov

Hvis en sammenhængende klimaplan er fuglen i hånden, så er stort anlagte planer om brintanlæg, grandiose energiøer og ukonkrete planer om CO2-fangst- og lagring fuglene på taget.

Det siger ingeniørernes fagforening, IDA.

"Der er for mange fugle på taget i dansk klimapolitik," siger formand for IDA, Thomas Damkjær Petersen, i en pressemeddelelse.

Og det er som bekendt sådan, at fuglen helst skal lande i hånden og ikke på taget, hvor den så nemt kan flyve væk igen.

"Vi har gennem det seneste år set klimaplaner på isolerede områder. Men vi kan ikke blive ved med at hoppe fra tue til tue, vi har brug for en sammenhængende plan med konkrete og detaljerede retningslinjer med virkemidler og forskellige sektorstrategier. For jeg er ligesom Klimarådet stærkt bekymret for, at vi ikke når den 70-procentsmålsætning, vi har sat os, hvis vi ikke træder den grønne speeder i bund nu," siger formanden.

Derfor bakker IDA op om Klimarådets kritik af regeringens foreløbige klimaindsats.

"Her er vi enige i Klimarådets vurdering om, at der for mange luftige planer på det klimapolitiske område. Vi har i årevis anbefalet, at Danmark får en sammenhængende klimaplan, og vi har også løbende bidraget med forslag til, hvordan den slags klimaplaner skal se ud blandt andet i IDAs Klimasvar, vi præsenterede sidste forår," siger Thomas Damkjær Petersen.

CCS skal lande

Af regeringens mange fugle er den største og mest luftige i øjeblikket CCS, der som en kondor svæver højt over alle andre initiativer. Ud af de fornødne 20 mio. ton CO2, som der skal reduceres med frem mod 2030, er det tekniske reduktionspotentiale ved denne ene teknologi ifølge regeringen op til 9 mio. ton CO2.

På trods af det store potentiale er der dog endnu ikke kommet en strategi på bordet, hvilket høster kritik fra IDA.

"I IDA er vi meget enige i, at der er et presserende behov for at Danmark får en national strategi for CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, ," siger Thomas Damkjær Petersen.

"Vi tror på potentialerne i CCU og power-to-x, men hvis Danmark skal indfri potentialerne, skal vi have en national strategi. Det kræver nemlig, at vi koordinerer viden og får en geografisk planlægningsdimension ind i arbejdet. Jeg håber, regeringen lytter til Klimarådets kritik og anbefalinger og sætter skub i de initiativer, der kan få os i mål med klimaambitionerne."

Brintbranchen: Klimarådet taler mod bedre vidende

Ekspertgruppen for designet af CO2-afgiften er fundet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også