Systemoperatører vil låse op for 90GW havvind i Østersøen

Systemoperatører fra syv lande er enige om at forfølge fælles transmissionsnet i Østersøen med samlet potentiale for 90 GW.
Foto: 50Hertz
Foto: 50Hertz

Systemoperatører med interesser i Østersøen har indgået en aftale om at forberede et havvind-net til at udnytte 90 GW havvindpotentiale i hele regionen.

Energinet er blandt de syv systemoperatører, der har skrevet under på et aftalepapir med intention om etablering af et samarbejde om et elnet i Østersøen.

”De underskrivende systemoperatører har erkendt, at Østersøregionen har potentialet til at yde et væsentligt bidrag til grønne energipolitiske mål ved hjælp af havvindudvikling og el-transmission på tværs af grænser,” lyder det fra de syv.

Formålet med samarbejdsaftalen, der hedder “Baltic Offshore Grid Initiative” er at udvikle fælles planlægningsprincipper i Østersøen, gøre det muligt at få indarbejdet havelnet i Østersøen i ENTSO-E's (European Network of Transmission System Operators for Electricity), en 10-års netudviklingsplan og gennemføre undersøgelser, der understøtter den fælles vision for havelnet i Østersøregionen.

Ifølge de syv har undersøgelser vist, at den samlede energimængde, der kan produceres i området er 325 TWh om året.

Fingrid fra Finland, Svenska kraftnät fra Sverige, Energinet fra Danmark, 50Hertz fra Tyskland, Elering fra Estland, AST fra Letland, Litgrid AB fra Litauen er de syv underskrivere af aftalepapiret, mens norske Statnett indtræder som observatør.

Ny europæisk offshoresatsning kræver nye budzoner

Havvinden sikres plads i energiøernes prototype

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også