Norsk klynge vil have solenergi til alle husstande i 2030

Solenergi placeret på eksisterende norske tage kan potentielt levere op til 20 pct. af den nuværende elproduktion ifølge en ny rapport fra solindustrien.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Den øgede elektrificering kalder på mere vedvarende energi, og den energi bør komme fra solen.

Det mener den norske Solenergiklyngen og skubber for en bedre finansiering frem mod 2030. For der er nemlig et stort potentiale, når det kommer til solenergiens placering.

"Solenergiindustrien kan være nøglen til øget elektrificering i Norge, hvis man vil det. Det er vigtigt at opdatere regler og rammer inden for energiindustrien for at sikre øget udvikling af solenergi i Norge på en god måde," siger Trine Kopstad Berentsen, der er daglig leder i Solenergiklyngen.

Klyngen mener, at det er muligt at opnå en solenergiproduktion med en effekt på 30 TWh ved at placere solceller på tage og facader, der allerede er bygget. Det er her intentionen, at solcellerne skal placeres på både private og kommercielle bygninger.

Og de 30 TWh skal kunne give strøm til alle boliger i Norge. Den vurdering har Solenergiklyngen foretaget ud fra tal fra NVE, der lyder på en forventning et strømforbrug på 39 TWh i private norske boliger i 2030.

Allerede inden 2030 kan solcelleanlæg med en kapacitet på mere end 4 TWh installeres Norge. Og planen er, at det vil bidrage til investeringer på mellem 20 og 40 mia. NOK i det næste årti.

"Hvis det lykkes os, vil direkte beskæftigelse i forbindelse med solcelleanlæg i Norge alene tegne sig for omkring 5.000 årsværk i 2030," siger Erik Marstein, der er centerleder ved FME Susoltech og står bag fremskrivningen sammen med Solenergiklyngen.

Solenergiklyngen lægger dog også vægt på, at der skal hjælp fra politisk side til, for at soleventyret skal kunne lykkes. Dermed skal der fra myndighederne bidrages med lovgivningsmæssige foranstaltninger.

De foranstaltninger omfatter at fjerne restriktioner, sætte en dæmper på afgifter, mens myndighederne skal frafalde det anmeldte krav om en handelslicens for anlæg, der producerer mere end 1 GWh.

Derudover mener Solenergiklyngen, at Enova skal sikre en forudsigelig støtteordning, der kan øges og udvides til større bygninger.

 

41,5 TWh svensk og norsk energi godkendt i tredje kvartal

Vækst i norsk vedvarende energi slår rekord

Ny sol og vind er de billigste energikilder i det meste af verden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også