Energiforbruget faldt i årets første ni måneder

Det faktiske energiforbrug faldt i de første ni måneder af 2020 med 8,1 pct. i forhold til samme periode året før.
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

En pandemi og dertilhørende nedlukning samt varmere temperaturer har ført til et fald i energiforbruget i de første ni måneder af 2020. Forbruget af kul, olie og naturgas faldt, og specielt forbruget af jetbrændstof blev mere end halveret og det lød på et samlet faldt i det faktiske energiforbrug på 8,1 pct. i forhold til året før. Det oplyser Energistyrelsen.

Og faldet kommer måske ikke bag på mange, hvis man kigger lidt nærmere på de forskellige energikilder. De vigtigste ændringer sammenlignet med samme periode sidste år er, at forbruget af brændstof i transportsektoren faldt i 1.-3. kvartal. Der har især været et stort fald i forbruget af jetbrændstof, der faldt med 61,7 pct. i forhold til samme periode sidst år.

Forbruget af diesel- og fyringsolie samt benzin er faldet hhv. 11,8 pct. og 6,3 pct. i forhold til samme periode sidste år. Det lavere forbrug af hhv. diesel- og fyringsolie samt benzin lå hovedsagelig i 2. kvartal. Forbruget af jetbrændstof ligger lavt i både 2. og 3. kvartal.

Transportsektoren har i den grad også været hårdt ramt af coronapandemien, der har tvunget fly på jorden og holdt folk hjemme. Og Energistyrelsen skriver også, at faldet i forbrug af jetbrændstof og benzin er sandsynligvis en følge af nedsat aktivitet i samfundet som følge af Covid-19.

Forbruget af Jetbrændstof - JP1 [TJ]. Grafik: Energistyrelsen
Forbruget af Jetbrændstof - JP1 [TJ]. Grafik: Energistyrelsen

I de første ni måneder af 2020 var biomasseforbruget 14,1 pct. højere end det gennemsnitlige biomasseforbrug i 1.-3. kvartal de fem forudgående år. Det tal afspejler ifølge Energistyrelsen, at flere centrale kraftværksanlæg er blevet ombygget til brug af biomasse de seneste år.

Samtidig er kulforbruget i centrale værker faldet med 12,8 pct. og er sammenlignet med gennemsnittet for de seneste fem år halveret. Produktionen af strøm fra solceller var til gengæld 22,5 pct. højere, fordi der er kommet flere solcelleanlæg i drift, og der har været flere solskinstimer end sidste år.

Naturgas- og olieproduktionen faldt med hhv. 58,7 pct. og 32,6 pct. -som især skyldes den midlertidige nedlukning af Tyra-feltet.

Dan Jørgensen stoler på markedet efter Tyra-forsinkelse

Noreco ser usikkerheden om Tyra svinde ind

Håb om stimuluspakke løfter priserne en smule

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også