Lavthængende klimafrugt kan spænde ben for fjernvarmen

Både Dansk Energi og Dansk Fjernvarme glædes over, at det med dagens politiske aftale nu bliver muligt for flere danskere at få klimavenlig varme. Det store fokus på individuelle varmepumper kan dog spænde ben for fjernvarmen, siger Dansk Fjernvarme.
Danske oliefyrs dage er nu talte. Spørgsmålet er nu, om de mange olie- og gasfyr skal erstattes med individuelle varmepumper, eller om de skal kobles på fjernvarmenettet. | Foto: Ole Lind/IND
Danske oliefyrs dage er nu talte. Spørgsmålet er nu, om de mange olie- og gasfyr skal erstattes med individuelle varmepumper, eller om de skal kobles på fjernvarmenettet. | Foto: Ole Lind/IND

Aftalen om klimavenlig varme er en god aftale for Danmark og klimaet.

Så langt er brancheorganisationerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme enige.

I klimaloven blev der afsat 2,3 mia. kr. til udskiftning af danskernes olie- og gasfyr frem mod 2030, og det er de penge, som nu er blevet udmøntet.

"Med aftalen tager vi endnu et skridt mod at erstatte fossile brændsler med den strøm, der bliver grønnere år for år i takt med, at vi opfører mere vind og sol. Og det sikres, at energien udnyttes effektivt. Et oliefyr bruger tre gange så meget energi som en varmepumpe, så denne aftale er godt nyt både for boligejernes økonomi og for klimaet," skriver Kamilla Thingvad, markedsdirektør i Dansk Energi, i en meddelelse og Dansk Fjernvarmes politiske chef, Rune Moesgaard, stemmer i:

"Det er en god aftale i og med, at den giver klarhed over, hvordan fordelingen af de 2,3 mia. kr. er. Så kan vi komme videre herfra, og det glæder vi os til. Derudover skubber aftalen på den grønne omstilling, og det er jo kun godt," siger han.

Fordelingen kunne Dansk Fjernvarme dog godt have ønsket sig var lidt anderledes. Ud af de 2,3 mia. er 1,3 mia. nemlig blevet afsat til bygningspuljen, hvor husejere kan få tilskud til en varmepumpe. Derudover er der blevet afsat 470 mio. kr. til at få dækket udgiften til at blive afkoblet gasnettet, mens fjernvarmen har fået tildelt 405 mio. kr.

"Enhver kan se, at fokus ligger på de individuelle varmepumper, da der er fordelt flest penge til det. Der havde vi naturligvis gerne set en anden fordeling, men det er nu en gang det, som man har besluttet. Det er et politisk valg, og nu kan vi komme videre," siger Rune Moesgaard.

Han ser nu frem til den kommende bekendtgørelse, som skal fastsætte rammerne for puljen til fjernvarmen.

Kan blokere for fjernvarmen

I alt forventes udskiftningen af danske olie- og gasfyr at reducere den nationale udledning med 0,7 mio. ton. Dansk Energi påpeger, at med udsigt til så store reduktioner skal man hellere komme i gang med udskiftningen i går end i morgen.

"Udfasning af olie og naturgas i boliger er en lavthængende klimafrugt, så det er bare med at komme i gang. Nu får husejerne en god økonomisk håndsrækning, når de installerer en varmepumpe eller tilkobler sig fjernvarme, hvor det er muligt. Det er med til at sikre, at flere vælger grøn varme," siger Kamilla Thingvad.

Der er ingen tvivl om, at aftalen vil sikre mere grøn varme, siger Dansk Fjernvarme. Spørgsmålet er dog, om danskerne med denne udmøntning af midler også kommer til at vælge den billigste.

Bekymringen fra Dansk Fjernvarme er nemlig, at støtten til varmepumper kan resultere i, at mange med gasfyr i områder, som fjernvarmen kunne blive udvidet til, vælger den løsning.

Hvis det sker, vil udrulningen af fjernvarme ikke længere være rentabelt i visse områder.

"Vi ved ikke, hvor disse varmepumper, som nu bliver støttet, bliver installeret. I det omfang, at de kommer i gasområder i større antal, så vil det erodere fjernvarmens muligheder for at konvertere de områder. Det synes vi er ærgerligt og ikke samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt. Visse steder kan aftalen spænde ben for fjernvarmen," " siger Rune Moesgaard.

Den udfordring bliver kun større af, at det har været muligt for private i to uger at søge om tilskud gennem bygningspuljen. Noget som allerede 13.500 ifølge Energistyrelsen har ansøgt om.

Samtidig sidder fjernvarmen og venter om bekendtgørelsen, der fastsætter rammerne for, at fjernvarmen kan søge om midler til udvidelse af dækningen i 2021.

Folketinget varsler milliarder til udskiftning af oliefyr

Fjernvarmen bliver overhalet indenom af individuelle varmepumper 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også