EnergiWatch

Flertal vil tvinge regeringen til at gå efter højere klimamål i EU

Klimaminister Dan Jørgensen har afvist at øge ambitionsniveauet i EU. Nu går Venstre og støttepartierne sammen om at kræve det.

Et flertal vil have Dan Jørgensen til at presse på for grønnere klimaambitioner i EU. | Foto: Mads Claus Rasmussen//

Danmark presser ikke nok på i EU i kampen mod klimaforandringer. Det mener et flertal i Folketinget, der nu ifølge Jyllands-Posten vil tvinge klimaminister Dan Jørgensen til at arbejde for et højere mål for EU’s reduktion af drivhusgasser, end han hidtil har villet.

Partierne peger på, at Danmark nationalt har et mål på 70 pct. for 2030, men når det gælder EU’s samlede reduktion, har regeringen hidtil kun arbejdet for "mindst 55 pct.".

Sammen med regeringens støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten, forlanger Venstre, at ambitionerne hæves til mindst 65 pct.

"Hvad Danmark gør, kan godt inspirere andre. Globalt set giver det bare ikke den store CO2-reduktion. Men hvis vi kan få hele EU med på et mål, der ligger tæt på Danmarks, er det virkelig noget, der batter," siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

"Med så stort et gab mellem Danmark og EU’s mål svækker regeringen desuden vores erhvervsliv, der skal konkurrere med resten af Europa. Så der er både hensyn til klimaet og danske arbejdspladser i det her," siger Jan E. Jørgensen.

Til oktober skal EU-landene forsøge at enes om det nye 2030-mål. EU-Kommissionen foreslog i sidste uge "mindst 55 pct.". Og da sagde Dan Jørgensen, at "det skal vi være virkelig glade for".

Men det er de fire partier altså ikke. Og de har 15 af 29 pladser i Folketingets Europaudvalg, hvor regeringen skal have mandat til forhandlingerne.

"Regeringen skal lægge stor vægt på at få 65 pct. Grønt lederskab er at gå foran og ikke bare lægge sig på EU-Kommissionens anbefaling," siger klimaordfører Signe Munk (SF).

I sidste uge kritiserede Dan Jørgensen sine støttepartier for at stille for store krav og kaldte De Radikale for »rabiate«. Stillet over for det nye krav skriver Dan Jørgensen i en mail, at kun et mindretal af lande er klar til 55 pct.:

"Vi risikerer, at et dansk krav om et mål på 65 pct., som ingen andre endnu har støttet, bliver kontraproduktivt i forhandlingerne. Som jeg ser det, er det ikke sådan, man skaber reel forandring. Men jeg ser selvfølgelig frem til at drøfte sagen med ordførerne."

(Denne artikel er en tophistorie skrevet og udgivet af Jyllands-Posten, videredistribueret af Ritzau.)

Staten har købt to elbiler på 15 måneder

Topvirksomheder sætter leverandører under pres med nye, ambitiøse klimamål 

Mere fra EnergiWatch

RWE fordoblede omsætningen i første halvår

Den tyske energikæmpe fik holdt fast i de gode takter gennem årets første to kvartaler og opjusterer for året. Stop for russisk kulimport kommer dog til at give milliardtab, lyder det i regnskabet.

Opec venter lavere olieforbrug

Oliealliancen ser overskud på de globale oliemarkeder og forventer - i modsætning til IEA - et lavere forbrug over den kommende tid.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs