Stor politisk usikkerhed om klimaforhandlinger

Flere af Folketingets energiordførere tvivler på, at klimaforhandlinger kan gennemføres virtuelt. Men Enhedslisten og De Radikale presser på for at få sat gang i forhandlingerne på trods af coronakrisen.
De politiske klimaforhandlinger - eller mangel på samme - kan komme til at give energiminister Dan Jørgensen (S) en ny hovedpine. Enhedslisten og De Radikale fastholder trykket på regeringen. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
De politiske klimaforhandlinger - eller mangel på samme - kan komme til at give energiminister Dan Jørgensen (S) en ny hovedpine. Enhedslisten og De Radikale fastholder trykket på regeringen. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
AF MATHIAS JULIUS FALKENGAARD OG OLE ANDERSEN

Det har længe været planen, at klimaet skulle være en lang, grøn tråd igennem Folketingets forhandlingskalender i indeværende år.

Faktisk skulle forhandlingerne på affaldsområdet allerede have været indledt i denne uge. Men det er svært, når landet er i undtagelsestilstand.

Torsdag klokken 14 har ordførerne et Skype-møde med medlemmer af Klimarådet for at spørge ind til den rapport, som rådet har lagt frem. Det skulle egentlig have fundet sted i fredags, men blev skubbet på grund af de ekstraordinære omstændigheder.

Den slags udskydelser må der forventes flere af, når det kommer til de reelle forhandlinger. Det vurderer i hvert fald Morten Messerschmidt, der er energiordfører hos Dansk Folkeparti:

"Det er klart, at corona-situationen gør, at alting bliver sat på stand by. Jeg har svært ved at forestille mig, at vi kan sidde og forhandle sådan nogle ting over Skype. Der skal vi kunne mødes, men jeg har fuld respekt for, at regeringen selvfølgelig må sætte hensynet til folkesundheden over hensynet til de her forhandlinger," siger Morten Messerschmidt, energiordfører hos Dansk Folkeparti.

"En måned fra eller til gør ikke det store i forhold til forhandlingerne, men det at vi holder os hjemme kan gøre en stor forskel i forhold til at få inddæmmet smitten," tilføjer han.

Støttepartier vil i gang

Heller ikke SF’s energiordfører, Signe Munk, er specielt interesseret i at skulle forhandle over Skype.

"Det er jo fint nok at stille spørgsmål over Skype, men når det gælder forhandlinger, så er det sværere. Der er meget på spil, og det er svært at fornemme hinanden," siger hun.

Ikke desto mindre satser både De Radikale og Enhedslisten på, at regeringen snart er klar med en plan for de videre forhandlinger – fysiske møder eller ej.

"Det er klart, at det hele ligger meget stille lige nu. Men jeg håber da, at regeringen forbereder sig på meget snart at kunne gå i gang med forhandlingerne – enten virtuelt, eller hvordan vi nu kan gøre det," siger Martin Lidegaard, der vikarierer som energiordfører for Ida Auken, da EnergiWatch fanger ham.

"Vi håber selvfølgelig alle sammen på, at det her er noget, som vil vare uger og ikke måneder, og at der derfor vil være grundlag for starte forhandlinger op i april, som regeringen også har annonceret," tilføjer han.

De Radikale truede frem imod den drastiske udvikling i coronavirussets udbredelse med at vælte regeringen, hvis der ikke forelå en klimahandlingsplan den 5. juni.

Teknologien er der

Også Enhedslisten var godt og grundigt træt af, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) tøvede med at indkalde til politiske forhandinger om klimaet.

Mai Villadsen, energiordfører for Enhedslisten og hovedforhandler sammen med partiets politiske leder Pernille Skipper, mener, at arbejdet er nødt til at fortsætte – coronakrise eller ej.

"Det er selvfølgelig meget udfordrende at forhandle på denne måde, men jeg mener faktisk, at man sagtens kan komme i gang med arbejdet. Nu har vi et hav af anbefalinger, som vi kan begynde at arbejde med, som eksempelvis affald, grøn transport og de forskellige initiativer, regeringen allerede har bebudet," siger hun og tilføjer:

"Lige nu er det klart, at vi står i en sundhedskrise, men klimakrisen bliver ikke mindre presserende af den grund, så for os er det vigtigt, at klimaforhandlingerne fortsætter i et hastigt tempo."

Hun tilføjer, at forhandlingerne selvfølgelig vil skulle foregå på en anden måde, men at vi heldigvis er begavet med moderne teknologi, som gør det muligt at forhandle på afstand.

Ikke sat på pause

Klima-, energi- og forsyningsministeriet oplyste i sin seneste opdatering, at den grønne omstilling ikke er sat i stå på trods af coronavirus, og at situationen kalder på at tilrettelægge arbejdet på nye måder, hvilket ministeriet er "fuldt gearet til."

"Ministeren følger statsministeren og aflyser udadvendte aktiviteter. Andre planlagte møder vil i vidudtrækning afholdes virtuelt, dog med eventuelle ændringer af tidspunkter," meddelte ministeriet forleden.

"Regeringen ønsker at fastholde fremdrift på klimaområdet og er derfor ved at planlægge, hvordan det bedst kan tilrettelæggelses under de nye omstændigheder, herunder afholdelse af fortsatte sættemøder og forhandlingsmøder virtuelt," lød det også.

Klimarådet og de 14 partnerskaber fra erhvervslivet har spillet ind med forslag til regeringen. Lige nu mangler regeringen kun at finde ud af, hvordan de afgørende forhandlinger, som skal sikre Danmarks arbejde for at mindske CO2-udledningerne med 70 procent i 2030, kan lade sig gøre i praksis.

En opgave, som ikke lader til at være så ligetil.

Politikere savner fokus på fjernvarme og biogas fra energipartnerskab 

Energipartnerskabet ser årlige merinvesteringer på 32 milliarder for at nå målet 

Klimarådet fremlægger stor plan for 70 procent-målet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også