EnergiWatch

Frankrig vil bygge seks nye atomreaktorer

Den franske regering har i et brev bedt energiselskabet EDF om at undersøge muligheden for at bygge seks nye EPR-reaktorer henover de næste 15 år. Det sker på trods af Frankrigs plan om at nedbringe andelen af atomkraft.

Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS / X02011

Mens den franske kyst muligvis snart bliver spættet af ny havvind, pønser præsident Emmanuel Macron i de indre kamre på Hôtel Matignon på at udbygge fransk atomenergi.

Det fremgår af et brev i Le Mondes besiddelse, der er blevet sendt til det statskontrollerede elselskab, EDF. Her beder regeringen selskabet om at undersøge muligheden for at opføre seks nye reaktorer af EPR-klassen i løbet af de næste 15 år.

EDF har nægtet at kommentere brevet, men en højtstående embedsmand i finansministeriet har understreget, at der ikke tale om en ordre, men udtryk for en retning.

Modsatrettede meldinger

Beslutningen kan synes mærkværdig i og med, at Frankrig siden 2012 har været på en rute mod mindre atomkraft i landets energimiks.

Daværende præsident François Hollande anlagde som valgløfte i 2012 i Fukushimas paddehatteskygge, at andelen af atomkraft i den franske strøm skulle nedbringes til 50 pct. i 2025.

Det løfte blev sidenhen skubbet til 2035, men ikke desto mindre virkede Frankrig med 2017-planen om at lukke op mod 17 atomreaktorer til at være på vej mod mindre atomkraft.

Frankrig overvejer at lukke op mod 17 atomreaktorer

Alligevel planlægger regeringen nu tilsyneladende at bygge nye reaktorer. Denne gang af typen EPR.

Traumet Flamanville

EPR-reaktoren er den første generation af reaktorer, der lever op til en række nye sikkerhedsforanstaltninger efter nedsmeltning i Fukushima, og planen om at udvide brugen af dem skaber allerede en vis nervøsitet.

Det nye brev peger nemlig på, hvad regeringen ser som næste skridt efter byggeriet af EPR-reaktoren i Flamanville er færdiggjort i 2023. Flamanville stod færdig i 1986, men i 2007 blev byggeriet af den tredje reaktor påbegyndt. Den skulle stå færdig i 2012, men har været plaget efterhånden utallige udskydelser, problemer og ikke mindst budgetoverskridelser.

Oprindeligt vurderede EDF, at den tredje reaktor på Flamanville ville koste 3,3 mia. euro (24,65 mia. kr.). Det sidste estimat fra EDF er, at reaktoren kommer til at koste 10,9 mia. euro (81,42 mia. kr.). Det er denne type reaktor, som regeringen nu vil bygge seksfoldigt.

Ifølge Det internationale Energiagentur (IEA) står atomkraft for 40 pct. af Frankrigs energiforbrug og 72 pct. af landets elektricitet.

Nu kommer størstedelen af britisk strøm fra vedvarende energi

Olieindustriens finansieringskilder tørrer ud

Nukleart smertensbarn bliver 25 mia. dyrere 

Mere fra EnergiWatch

Stiesdal stopper som topchef

Henrik Stiesdal, rykker et skridt ned i direktionen for Stiesdal-koncernen for at hellige sig til teknologiudvikling. Vicedirektør og tidligere Vattenfall-landechef overtager posten.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs