EnergiWatch

Avis: Staten gambler i nordsøaftalen

Hvis staten skal hente en gevinst på den nye nordsøaftale, kræver det, at olieprisen stiger voldsomt.

Foto: Maersk Oil

26 mia. kr. vil den nye nordsøaftale spytte i den danske statskasse, regner finansminister Kristian Jensen (V) med. Men allerede før, at staten tjener en krone, skal skatterabatten på 3,5 mia. kr., som de har givet til A.P. Møller-Mærsk og de andre selskaber hentes hjem, og det er heller ikke lige til.

Det skriver Børsen.

For olieprisen skal stige ca. 40 pct. fra sit nuværende niveau omkring 51 dollar per tønde, før staten vil tjene de 3,5 mia. kr. igen. Og faktisk skal olieprisen helt op på 110 dollar i perioden frem mod 2042, før Kristan Jensens regnestykke med de 26 mia. kr. holder. I aftalepapirerne skriver Finansministeriet, at det ikke vil give nogen indtjening, hvis olieprisen fortsætter på nuværende niveau frem til 2025.

Det får den tidligere formand for Nordsøudvalget og nuværende analysechef i tænketanken Cepos, Otte Brøns-Petersen, til at sige, at staten agerer som spekulant og reelt set gambler mod markedet.

"Hvis olieprisen stiger til det niveau, som staten forventer på baggrund af prognoser fra det Internationale Energiagentur, så skal hele skatterabatten betales tilbage. Men det er klart, at ingen kan forudse 100 pct., hvordan oliepriserne udvikler sig," skriver Kristian Jensen i en mail til Børsen.

Olieselskaberne sprang fra Nordsø-aftale i sidste øjeblik - og fik lempeligere modregning

Afvikling af udvinding i Nordsøen ville være ’ren symbolpolitik’

Hvad sker der, når landets største selskab splittes ad? 

Mere fra EnergiWatch

Dansk energiselskab presset helt i bund

Et vanskeligt 2021 gav GNP Energy et stort tab og sendte egenkapital så langt ned, at der er tvivl om den fortsatte drift. Moderselskabet er dog kommet til undsætning, selvom det selv kæmper med et stort underskud og negativ egenkapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs