EnergiWatch

Maersk Oil: Nu lukker vi Tyra

A.P. Møller-Mærsk lægger op til at lukke Tyra ned permanent, da man ikke er blevet enige med regeringen om bedre rammevilkår. Selskabet holder dog en dør på klem.

Foto: Finn Frandsen, Polfoto

Maersk Oil har ikke kunnet nå til enighed med regeringen om en løsning for det store Tyra-gasfelt, og derfor lægger selskabet op til at lukke det 1. oktober 2018.

"Vi har endnu ikke fundet en økonomisk mulig løsning for fuld indvinding af de resterende ressourcer i Tyra-feltet og en sikker dekommissionering af Tyra vil derfor begynde med et mål om at stoppe produktionen 1. oktober 2018," udtaler Martin Rune Pedersen, COO i Maersk Oil, i en pressemeddelelse.

Meddelelsen kommer, efter at selskabet i lang har truet med netop at lukke for feltet, som 90 pct. af den danske gasproduktion løber igennem.

Det skyldes, at gasproduktionen i Tyra-feltet har fået havbunden til at synke, så produktionsanlægget nærmer sig havoverfladen, og uden nye bedre rammevilkår har Maersk Oil ikke anset det for rentabelt at investere op mod 30 mia. kr. i at genopbygge Tyra-feltet.

Men foreløbig har regeringen altså ikke ønsket at gå med på Maersk Oils ønske.

Selskabet oplyser dog, at dialogen med myndighederne fortsætter med det formål at "identificere betingelser, som vil gøre fremtidige investeringer mulige, herunder i at genopbygge Tyra," skriver Maersk Oil i meddelelsen.

Selskabet har hele tiden fastholdt, at der var en fast deadline for en løsning med staten ved årsskiftet, og da man nu har erkendt, at det ikke kommer til at ske, vil Maersk Oil i januar 2017 allokere ressourcer til at lukke Tyra ned som gas-hub, skriver selskabet.

Truslen fra Esplanaden er i medierne blevet opfattet som om, at selskabet satte en revolver for tindingen af regeringen, og den stramme deadline er da også blevet indirekte kritiseret af regeringen:

"Det må Maersk jo tage ansvar for, hvis de mener, at der er en fast deadline. Jeg har en interesse i, at vi får lavet en forhandling, der er hurtig, fordi vi mener, at det er godt for alle parter, at det er afklaret. Men den skal være grundig. Og jeg sætter grundighed højere end hastighed på det her område," som finansminister Kristian Jensen (V) sagde i midten af december til Politiken.

Maersk Oil er operatør på Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium. Tyra har siden 1984 været den danske gashub i Nordsøen.

Ingen Tyra-løsning i sigte: "Ministeren er gået på ferie"

Medie: Tyra-forhandlinger "ligger helt stille"

Chevron vinder olieudbud hos Nordsøfonden

Minister lover ny dansk landvind også efter 2017

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs