EnergiWatch

Barentshavet kan gemme enorme mængder olie

3D-seismik tyder på, at der ligger milliarder af tønder olie under den norske del af Barentshavet, siger et olieselskab.

Foto: Harald Pettersen - Statoil

Norges hidtil mest produktive felt, Statfjord, har i alt givet fem mia. tønder olie siden det blev taget i brug i 1970’erne. Omtrent samme mængde olie kan gemme sig længst mod Nord i Barentshavet.

Det mener lederen af Kufpec, der er den internationale gren af Kuwait Petroleum.

”Hvis alle prognoser holder stik, og hvis ingen af usikkerhedsfaktorerne trækker ned, så taler vi om milliarder af tønder olie,” siger Kristian Kråkenes, der efterforskningsleder i Kufpec, til NRK.

Kufpec er ikke blandt de olieselskaber, der fik søgetilladelser i Barentshavet i den seneste 23. udbudsrunde tidligere i år, men Kristian Kråkenes vil ikke desto mindre gerne fortælle om, hvorfor hans selskab havde lagt billet ind på en licens.

Det er ny 3D-seismik, der har givet forhåbningen om kæmpefund, fortæller han til NRK:

”Tidligere havde man blot et todimensionelt billede skabt af linjer på kryds og tværs. Nu har vi tredimensionelle data, som giver et betydeligt bedre billede,” fortæller han.

Det er især området mod den norsk-russiske grænse sydøst i Barentshavet, som tænkes at indeholde store reservoirs. Tidligere antog man, at området mest indeholdt gas, men nye data har indikeret, at der meget vel kan være olie.

”Det øger den kommercielle værdi af fund i området,” lyder det fra efterforksningschefen.

Han erkender, at Barentshavet er et umodent område præget af store afstande og manglende infrastruktur.

Statoil, der er blandt de selskaber, der har fået licens til at lede efter olie i Barentshavet, bekræfter overfor NRK, at selskabet er på jagt efter meget store fund i området.

Mere fra EnergiWatch

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Kulforbruget er steget markant i 2021

Koldt vejr og lav produktion fra vindmøller betød, at de centrale kraftværker i Danmarks kulforbrug er steget med en tredjedel indtil videre i år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs