Russiske olieledninger lækker 1,5 mio. tons olie hvert år

Dårligt vedligeholdte ledninger fra Sovjet-tiden er skyld i talrige mindre olieudslip, der tilsammen udgør en miljøkatastrofe i det nordlige Rusland.
Foto: Nick Ut/AP/POLFOTO
Foto: Nick Ut/AP/POLFOTO
JENS NIELSEN

Ifølge The Guardian er der så mange mindre olieudslip fra ledninger og felter i det nordlige Rusland, at der hvert år sendes 1,5 mio. tons olie ud i den russiske natur.

Det tal har avisen fra Ruslands ressource- og miljø-minister Sergei Donskoi.

Udslippet fra de mange mindre læk svarer til det dobbelte af udslippet fra Deepwater Horizon-riggen, der i 2010 satte rekorder for oliekatastrofer.

I Komi republikken med Usinsk oliefelterne i det nordlige Rusland kan man ifølge The Guardian finde omtrent lige så mange oliesøer som rigtige søer. Regionen er ellers kendt for sine mange søer.

Ifølge det russiske miljøministerium skyldes udslippene, at 60 procent af olie-infrastrukturen er nedslidt.

Myndighedernes kontrol er ringe og bøderne er små, så for olieselskaberne er det oftest den billigste løsning at lave midlertidige lappeløsninger, eller blot hælde sand på oliepølene, frem for at investere i ny, kostbar infrastruktur, skriver The Guardian.

”Olieledningerne er et levn fra Sovjettiden. De er stærkt nedslidte,” siger Vasily Yablokov, der er researchprojektkoordinator i Greenpeace.

Greenpeace har fået oplyst fra det statslige statistikkontor, at der I 2014 forekom 11.709 brud på olierørledninger.

En talsmand for Lukoil-Komi, der star for hovedparterne af felterne I området, oplyser til The Guardian, at selskabet vil investere 20 mia. rubler – 2 mia. kr. – i miljømæssige forbedringer, og at en gammel olierørledning på 370 km vil blive udskiftet.

Nordgående floder i regionen spreder olieudslippene til Arktis. Alene Petjora-floden sender hvert år 500.000 tons olie ud Barentshavet, oplyste det statslige miljøtilsyn tilbage i 2011.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også