Mærsk-aktionærer kan blive gældsbombet af opsplitning

Det kan blive en vanskelig opgave af finde ud at, hvordan konglomeratets obligationsgæld skal fordeles, hvis bestyrelsen vælger at splitte selskabet op i flere dele. I værste fald kan aktionærerne komme til at hænge på regningen.
Foto: Maersk
Foto: Maersk
RITZAU FINANS

A.P. Møller-Mærsks aktionærer kan ende med at skulle betale selskabets obligationsgæld på 45 mia. kr., hvis konglomeratets ledelse gør alvor af de aktuelle overvejelser om at opsplitte forretningen.

Det skriver Berlingske Business.

Meget tyder på, at en opsplitning af det godt 112 år gamle shipping- og olieselskab kan blive en finansiel hovedpine for bestyrelsen såvel som aktionærerne.

I dag har Mærsk udstedt virksomhedsobligationer for samlet 6,4 mia. dollar, og problemet består i at finde ud af, hvor meget gæld eksempelvis Maersk Oil skal have i afskedsgave, hvis bestyrelsen vælger at skille sig af med olieforretningen.

Derudover skal bestyrelsen tage højde for, at hvis der ændres på gruppestrukturen- og sammensætningen i Mærsk, kan obligationerne kræves indfriet af de investorer, der i sin tid har købt dem.

"Hvis selskabet har pengene, kan man selvfølgelig bare betale, ellers kan man udstede en ny obligation til at finansiere tilbagebetalingen eller låne pengene i en bank. Men de omkostninger, der vil være ved at refinansiere gælden, vil typisk være noget, som aktionærerne kommer til at betale for," siger Jens-Dick-Nielsen, lektor på CBS og ekspert i kreditrisiko og virksomhedsobligationer, til Berlingske Business.

Maersk Tankers er et lyspunkt i svært shippingmarked

Mærsk: S&P overvejer lavere kreditvurdering ved opsplitning

Maersk Line er færdig med at være Mr. Nice Guy

Olie ramt af kraftigt prisfald

Maersk Drilling er det svage led i Mærsk-gruppen og fremtiden tegner dyster

Mærsk: Søren Skou prioriterer omsætningsvækst

"Maersk Oil skal bare malkes"

Medie: Mærsk-investorerne vil gerne splitte selskabet op

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også