Obama giver Shell lov til at bore i Arktis

Shell får lov at bore foreløbigt seks brønde ud for kysten i Alaska, så længe det hollandske olieselskab lover ikke at spilde.

Den amerikanske regering har givet Shell en betinget tilladelse til at påbegynde boringer i Arktis. Det blev vedtaget mandag aften, skriver New York Times. Det hollandske olieselskab får lov at bore op til seks brønde på omkring 42 meters dybde i det såkaldte Burger Prospect, der ifølge statslige vurderinger indeholder op mod 15 mia. tønder olie.

Boringerne skal ske i det arktiske Chukchi-hav, der befinder sig ved Beringstrædet mellem Rusland og den amerikanske delstat Alaska. Egentlig havde Shell-selskabet Shell Gulf of Mexico, Inc. allerede i 2012 fået lov til at begynde boringerne. Men en rapport om en olierig, der kom ud af kontrol og måtte bugseres i land, og andre småtilfælde med fraværende overvågning af arbejdet og fejl i en lang række basale formalia, fik politikerne til at kræve, at hollænderne skulle holde pause og få orden på sikkerheden.

I mellemtiden er området blevet stadig mere attraktivt efterhånden som mere is i området er smeltet og forsvindende dyreliv har medført bedre albueplads. Og nu har Shell så fået tilladelsen tilbage. Olieselskabet har fået godkendt en udforskningsplan, der beskiver tidsperspektivet i boringerne, boreskibene, brøndenes placering og handlingsplaner for sikkerhed, miljøstandarder og beskyttelse af ansatte, ressourcer og dyrevildt.

"Gennemgangen af udforskningsplanen var en holdindsats," siger lederen af Alaskas marinemyndighed (BOEM), James Kendall.

"Vi vil gerne takke eksperterne i vores samarbejdsagenturer, repræsentanterne fra stammernes regering, der tog sig tid i deres travle kalendere til at medvirke i konsultationer regering til regering, samt naturligvis de mange private foreninger og aktionærorganisationer, der har bidraget med værdifulde bemærkninger undervejs."

Sure miljøorganisationer

Ikke alle er dog lige så glade for tilladelsen som repræsentanten for den offentlige myndighed. Miljøaktivister peger sædvanen tro om ikke på håret i suppen, så på de 4,9 mio. tønder olie, der blev gydet på den Mexicanske Golfs vande i forbindelse med BP's uheld, da Deepwater Horizon eksploderede og sank i 2010.

NGO'en Oceana mener sågar, at det er værre at bore efter olie i Arktis' ekstreme vejrforhold med hyppige storme og bølger på 50 fod, end det er i den tempererede golf. Det bliver tillige problematiseret, at den nærmeste kystvagt med udstyr til håndtering af olieudslip befinder sig mere end 1.500 km væk.

"Så har vores regering nok engang hastet en risikofyldt og uigennemtænkt udforskningsgodkendelse igennem i en af klodens mest afsidesliggende og betydningsfulde områder," brokker vicepræsidenten i Oceana, Susan Murray sig til New York Times.

"Shell har ikke vist sig parat til at operere ansvarsfuldt i det arktiske ocean, og hverken selskabet eller vores regering har været villige til fuldt og fair at evaluere risici ved Shells plan."

USA's præsident Barack Obama gentog for nyligt sit budskab om, at klimaforandringer var hans præsidentskabs - og verdens - vigtigste udfordring. Men han har imidlertid altid afvist boringer nord for polarcirklen. Faktisk afholdt hans regering allerede i 2008 en auktion, hvor rettighederne til olieudvinding i Arktis blev solgt.

Ny rapport: Deepwater Horizon-katastrofe kan ske igen

Norske olieansatte: Besparelser koster på sikkerheden

USA foreslår regler for olieboringer i Arktis

Shell vil genoptage boringer i Arktis

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også