Nordea udpeger ni store tabere på kollaps i olieprisen

Kollapset i olieprisen har sendt bølger ind over aktiemarkedet og skaber en situation med både vindere og tabere. Især underleverandører til olieselskaberne som Seadrill må bide i græsset.
Foto: Milad Payami - Statoil
Foto: Milad Payami - Statoil
AF RITZAU FINANS

Kollapset i olieprisen har sendt bølger ind over aktiemarkedet og skaber en situation med både vindere og tabere. De oplagte tabere er olieselskaberne, som får mindre for den olie, de henter op af undergrunden. De helt store tabere er dog ikke olieselskaberne selv, men deres underleverandører.

Det vurderer chefaktiespecialist Michael Borre fra Nordea, som sætter navn på ni aktier i selskaber, der er underleverandør til olieselskaberne, og som alle vurderes at være i farezonen for at blive ramt af den lave oliepris. Inden for boreplatforme nævner han selskaberne Awilco Drilling, Fred Olsen Energy, Seadrill og Songa Offshore.

Skal spare op til udbytte

Derudover kan selskaber som CGG og TGS Nopec, der arbejder med seismiske undersøgelser, stå for skud, og det gælder også Akastor, der arbejder med olieservice. Derudover peges på Farstad Shipping og Havila Shipping, der er inden for offshore forsyning, og dermed også kan blive tabere på olieprisens deroute.

Der har været gyldne tider for disse underleverandører igennem en længere årrække. Olieselskaberne har gennemført et regulært investeringsboom i jagten efter nye oliefelter og udbygningen af de eksisterende. Nu ser det imidlertid ud til, at olieselskaberne har smækket pengekassen i.

De mange dyre projekter har betydet, at olieindustrien samlet set har måttet låne til de årlige udbytter til aktionærerne. Det er en uholdbar situation i længden, og derfor har næsten alle store olieselskaber meldt ud, at de nu vil holde igen med investeringerne for at få penge til udbytter.

"Ud over denne modvind vil en lav oliepris betyde færre udviklingsprojekter. Når olieprisen er så lav som nu, er der en del olieprojekter som ikke længere er rentable at udvikle. Simpelthen fordi en oliepris på 65-70 dollar pr. tønde ikke er nok til at tjene omkostningerne ved projektet ind igen når produktionen starter," siger Michael Borre.

Den lange bane afgørende

Når olieselskaberne skal vurdere, om de skal starte et nyt projekt op, er det ikke dagsprisen på olie, som er afgørende. I så fald kunne olieselskaberne revurdere store milliardprojekter på daglig basis. Derfor ser olieselskaberne på olieprisen over et længere perspektiv.

"Hver dag der går med den nuværende oliepris er dog som nye søm til ligkisten for skrottede olieprojekter. Forbliver olieprisen på dette niveau vil det i stigende grad blive det prisniveau hvormed fremtidige olieprojekter vurderes. De små underleverandører risikerer derfor at blive ramt med en faktor to af den lave oliepris," vurderer Michael Borre.

Det forklarer han med, at der i forvejen var risiko for faldende investeringer fra olieselskabernes side, og kollapset i olieprisen kommer oveni og gør en del fremtidige projekter urentable, såfremt der ikke indfinder sig en bedring i olieprisen.

"Mange underleverandører har allerede set deres aktiekurser falde kraftigt. Vi vurderer imidlertid, at det er en farlig strategi at forvente, at dette udelukker nye kursfald," siger Michael Borre.

IMF: Lav oliepris godt for økonomien 

Olien i dørken mens produktionskrig raser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også