Olien i dørken mens produktionskrig raser

Faldet i olieprisen fortsætter. Den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 68,35 dollar mod 73,50 dollar fredag eftermiddag.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil

Prisfaldene på råolie fortsætter mandag efter sidste uges officielle Opec-møde signalerede, at Organisationen af Olieeksporterende Lande - Opec - ikke har til sinds at reducere produktionen.

Saudi-Arabien, der er den største olieeksportør blandt Opec-medlemmerne, var den drivende kraft bag gruppens beslutning om at holde produktionen stabil - en beslutning som af Irans olieminister blev betegnet som "chokterapi", og som udløste kraftigt fald i priserne.

Kampen står mod de amerikanske skifer-producenter, som gennem det seneste år har øget produktionen så meget, at efterspørgslen ikke har kunne følge udbuddet.

Olieprisen deler Opec inden ministermøde

"Det står klart, at der er en produktionskrig i gang, og det vil ikke være den stærkeste der overlever. WTI kommer snart til at blive testet på 60 dollar," vurderer senior markedsanalytiker Phil Flynn fra Futures Group i Chicago i et notat ifølge Bloomberg News.

Den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 68,35 dollar mod 73,50 dollar fredag eftermiddag.

Den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate, koster samtidig 64,55 dollar mod 69,50 dollar fredag.

Analyse: Hvem blinker først?

De kraftige prisfald på olie smitter af på industrimetallerne. Og de vigende priser får yderligere næring af endnu et fald i aktiviteten i den kinesiske industrisektor.

Mandag er det de officielle PMI-data som viser et fald til 50,3 i november mod oktobers 50,8 og analytikernes estimerede 50,5.

Mandag morgen koster et ton kobber 6182 dollar mod 6456 dollar fredag.

På guldmarkedet bliver priserne påvirket af de kraftige fald i råvarepriserne generelt. Det er især den inflations-påvirkende effekt, som sender prisstignignerne ned på et bekymrende ultralavt niveau. Detmid mister guld sin prisstabiliserende efterspørgsel.

"Guld er i en meget udfordret situation. Inflationen var fortsat afdæmpet, og det har taget luften ud af guldprisen. Verden kunne faktisk godt bruge en lille smule mere (inflation)," siger investeringsspecialist Erik Wytenus fra JPMorgan Private Bank til Bloomberg News.

En troy ounce guld koster mandag morgen 1151 dollar mod 1183 fredag eftermiddag.

Prisfald tager glansen af Ruslands sorte guld

Olieservice-selskaber er olieprisgidsler

Opec skærper magtkampen om oliemarkedet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også