EnergiWatch

Én stemme bremser verdens mest kontroversielle olierørledning - Keystone XL

En rørlednig fra Canadas olierige Alberta-provins til Texas er blevet stemt ned i senatet, men republikanerne presser på.

Foto: Greepeance

Senatet har tirsdag sagt nej til en kontroversiel olierørledning.

59 medlemmer stemte ja til planerne, mens 41 stemte imod, viser det endelige resultat ved afstemningen i Senatet i Washington, USA, skriver nyhedsbureauet dpa.

Dermed manglede Republikanerne blot en enkelt ja-stemme for at få de nødvendige 60 stemmer, der var krævet for at kunne bane vejen for den omstridte rørledning Keystone XL, der skulle føre olie fra Canada til den amerikanske delstat Texas.

Keystone var under midtvejsvalget i USA et af de varmeste politiske emner, og loven om at opføre den var ventet at blive vedtaget. Men Senatet, hvor Demokraterne frem til 2015 har flertallet, har altså nu bremset planerne.

Olierørledningen er dog med Senatets afvisning rykket endnu højere op på den republikanske dagsorden, varsler Mitch McConnell, der efter midtvejsvalget er blevet valgt som Republikanernes nye flertalsleder i Senatet.

"Emnet vil stå højt på dagsordenen for den kommende kongres," siger han ifølge CBS News' korrespondent i Det Hvide Hus, Mark Knoller.

Allerede i 2008 blev Keystone XL foreslået, og siden har miljøforkæmpere vendt sig skarpt imod planen, mens olieindustrien påpeger, at den vil skabe mange job og hjælpe med at sikre USA's energiforsyning.

Rørledningen, der har en pris på omkring 30 milliarder kroner, skal, hvis den på et senere tidspunkt bliver vedtaget, transportere 830.000 tønder råolie per dag sydpå fra den canadiske provins Alberta. USA skal dog først godkende opførelsen af de 1400 kilometer af ledningen, der går gennem amerikansk territorium.

Det andet kammer i Kongressen, Repræsentanternes Hus, godkendte Keystone-planerne i sidste uge.

EU dropper beskidt stempel på tjæresand

Statoil og thailandsk selskab bytter oliesand

FLSmidth får tjæresandsordre i USA

ConocoPhilips sælger canadisk oliesand for milliarder

Logstor isolerer 90 km udskældt olierørledning

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs