EU dropper beskidt stempel på tjæresand

Alt tyder på, at olie fra tjæresand ikke mærkes som "meget forurenende" i EU.
Foto: Greepeance
Foto: Greepeance

EU-Kommissionen opfordrer i dag til at droppe et forslag om at stemple olie produceret fra tjæresand som "meget forurenende".

I flere år har miljøorganisationer ønsket, at olien mærkes, men de grønne trækker det korteste strå, og forslaget ser nu ud til at blive opgivet på EU-niveau, skriver Reuters.

I 2011 besluttede EU-Kommissionen, at olie produceret fra tjæresand (de største ressourcer findes i Canada og Venezuela) skulle stemples, så CO2-udledningerne knyttet til brugen blev opskrevet 20 pct. i forhold til almindelig olie, men det har EU's medlemslande ikke kunnet blive enige om.

Konkret har forslaget knyttet sig til en lov for raffinaderier, der forpligter dem til at oplyse, hvor høj CO2-intensiteten er på deres sorte brændsler.

"Det er ingen hemmelighed, at vores forslag ikke kunne blive vedtaget på grund af modstand fra visse medlemslande," siger klimakommissær Connie Hedegaard i en meddelelse.

"Men Kommissionen prøver i dag på igen at skubbe på, så vi i fremtiden sikrer, at der er en metode og dermed et incitament til at vælge mindre forurenende brændsler frem for mere forurenende - som for eksempel tjæresand".

FLSmidth får tjæresandsordre i USA

Statoil og thailandsk selskab bytter oliesand 

Statoil: Mindre tjæresand - mere klimaskade

ConocoPhilips sælger canadisk oliesand for milliarder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også