Benzinprisen siver stille trods stort fald i olieprisen

Bilejerne har ikke oplevet, at prisen for at tanke bilen er faldet i samme hast, som olieprisen er faldet.
AF RITZAU FINANS

Selvom olieprisen den seneste måned er faldet mere end 10 procent, har bilejerne ikke oplevet, at prisen for at tanke bilen er faldet i samme hast.

Det skyldes, at der er to faktorer, som spiller ind på den benzinpris, man får ved benzinstanderen. Det er olieprisen og kursen på amerikanske dollar.

Og da dollaren er blevet dyrere i forhold til danske kroner på det seneste, er benzinprisen ikke dykket i samme hast som olieprisen.

"Den seneste måned er olieprisen faldet kraftigt, men dollarkursen er også steget ret markant, så de to faktorer udligner lidt hinanden," siger Jens Nærvig Pedersen, der er råvareanalytiker i Danske Bank.

I starten af september lød literprisen på blyfri 95 benzin hos OK Benzin på 12,74 kroner, og her en måned senere er prisen faldet med 10 øre, så man torsdag betaler 12,64 kroner per liter.

I samme periode er prisen på en tønde olie faldet til omkring 92 dollar fra 103 dollar. Samtidig er kursen på dollar steget til 5,9 kroner per dollar fra 5,65 kroner per dollar i begyndelsen af september.

"Prisfaldet på olie har været større end dollarkursen, så det burde alt andet lige give lidt lavere benzinpriser herhjemme," siger han.

Jens Nærvig Pedersen forklarer den faldende oliepris med, at der simpelthen er et kæmpestort udbud af olie på verdensmarkedet.

"Først og fremmest er verden ved at flyde over i olie, fordi der er en stor produktionsstigning i USA. Men også i mellemøstlige lande som Libyen og faktisk også Irak ser det fornuftigt ud på trods af urolighederne," siger han og fortsætter:

"Derudover har vi set en smule afmatning i den globale vækst. Så det vil sige, at udbuddet simpelthen overhaler efterspørgslen med flere længder i øjeblikket, og det er med til at presse olieprisen ned," siger han.

Dong skærer 100 stillinger

Olien falder fortsat

Global efterspørgsel på olie er rekordhøj

Olieprisen har bundet efter september fald

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også