Olieprisen har bundet efter september fald
Prisen på en tønde olie af typen Brent er faldet markant den seneste måned. Siden starten af september er den faldet med omkring 8 pct., så den nu koster knap 95 dollar, hvilket er det laveste niveau siden sommeren 2012. Siden toppen på 113 dollar i juni er prisenen faldet .
Det noterer senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen og vurderer, at prisen nu er på bunden.
Baggrunden for den vurderingen ligger i flere forhold:
For det første venter han, at OPEC formentlig vil begynde at reagere nu og skære i produktionen for at stabilisere olieprisen. Opec var for nyligt ude at indikere, at kartellet pønser på at sænke produktionsmålet for 2015
For det andet begynder den lave oliepris at presse producenter i den vestlige verden, navnlig i USA, Canada og Brasilien, som de senere år har foretaget dyre investeringer i ikke-konventionel udvinding af olie, som kræver en høj pris for at være rentabel. De vil også overveje at begynde at justere produktionen, hvis olieprisen falder yderligere.
Den faldende oliepris forklarer han først og fremmest med, at den globale olieproduktion fortsætter med at stige.
"Det skyldes hovedsageligt vedvarende produktionsstigninger i USA, men hen over sommeren er produktionen i Libyen også steget markant. Libyen producerede stort set ingen olie i perioden fra september sidste år til juni i år på grund af intern politisk uro. Men den libyske olieproduktion er nu støt på vej tilbage mod et normalt niveau. Overordnet flyder det globale marked i øjeblikket i olie, hvilket presser prisen ned," skriver han.
Det trækker også ned i prisen, at konflikten mellem Ukraine og Rusland og uroen i Irak ikke i nævneværdig grad har påvirket forsyningerne fra henholdsvis Rusland og Irak, som er blandt verdens førende olieeksportører, og risikoen for, at det kan ske, er forholdsvist begrænset.
"Normalt har konflikter involverende store olieproducerende lande ellers været en faktor, der har udløst store prisstigninger, men det har ikke været tilfældet denne gang," konstaterer han.
En tredje forklaring, at der på det seneste har været en afmatning i efterspørgslen, hvilket skyldes, at væksten er aftaget i Kina og Europa, men også fordi den store stigning i dollarkursen har gjort olie dyrere for forbrugere der afregner i andre valutaer end dollar.