EnergiWatch

Vind dæmper dansk eksport

Den danske eksport steg med 2,7 procent i juli, men uden eksport af olie er der tale om et fald.

Olieeksport kompenserede for en begrænset eksport af blandt andet vindmøller i juli. | Foto: Magnus Holm, Polfoto

Der var en fremgang i salget af danske varer til udlandet i juli måned, men det var primært olie, der var motoren bag stigningen. Foruden olie var der tale om en mindre tilbagegang i den danske eksport.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der er offentliggjort mandag.

Eksporten steg 2,7 procent i juli, men uden handel med olie faldt eksporten 0,2 procent. Set over de seneste tre måneder er eksporten faldet 1,3 procent, hvilket ifølge Danmarks Statistik skyldes et faldende salg af maskiner.

Det bliver især trukket ned af, at der er blevet solgt færre vindmølledele til Storbritannien og Belgien.

Tilbagegangen i eksporten de seneste tre måneder vækker bekymring hos Dansk Erhverv.

"Det er i sagens natur isoleret set positivt med eksportfremgang i juli, men det er absolut ikke gode nyheder, at eksporten set over de seneste tre måneder er faldet, og samtidig er det udelukkende oliesalget, der holder eksporten oppe i juli," siger Mira Lie Nielsen, økonom i Dansk Erhverv.

"Vi har hårdt brug for udlandets efterspørgsel efter vores varer og services, såfremt dansk økonomi skal løfte sig fra det dødvande, som lige nu dominerer den samfundsøkonomiske tilstand," fortsætter hun.

Til gengæld er eksporten til de såkaldte Brik-lande i fremgang. Her er eksporten steget 10,8 procent de seneste tre måneder, hvilket skyldes øget salg af jernprodukter til Brasilien og lægemidler og minkskind til Kina. Ud over de to lande dækker Brik-landene over Rusland og Indien.

Konsekvenserne af det russiske stop for import af fødevarer fra EU er dog ikke registreret i tallene, da importforbuddet først blev gennemført i starten af august.

Betalingsbalancen viste i juli et overskud på 11 milliarder kroner, hvilket giver et overskud på 130,3 milliarder over de seneste 12 måneder.

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Britisk kapitalfond kan bringe Danmarks næststørste biogaskoncern i spil

Analyse: Med Industriens Pension som største investor i et nordisk partnerskab overtog Arjun Infrastructure Partners lige knap halvdelen af Danmarks næststørste biogaskoncern Bigadan. Efter Shells milliardopkøb af Nature Energy kan den tidligere rent familieejede virksomhed også blive interessant for andre investorer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs