Q8 tjener stadig for lidt

Q8 Danmark skruede op for overskuddet i 2013, men konkurrencen på markedet er stadig benhård. 
Foto: Q8 Danmark
Foto: Q8 Danmark

Den danske konkurrence på transportbrændstoffer er stadig benhård, og det presser Q8 Danmark, viser selskabets netop offentliggjorte årsregnskab for 2013/2014.

Q8's omsætning ligger nogenlunde på niveau med året før på 5,955 mia. kr. - ca. 50 mio. kr. lavere end i 2012/2013 - mens bundlinjen øges fra beskedne 16 mio. kr. til 72 mio. kr. Umiddelbart en pænt fremgang - også når man tager højde for, at Q8 året før aflagde regnskab for blot 11 måneder og ikke 12 måneder som i det nuværende regnskab.

Alligevel er årets resultat ikke meget set i forhold til tidligere år, hvor overskuddet hos tankstationsselskabet har ligget på de omkring 200 mio. kr.Ledelsen er da heller ikke tilfreds:

"Det bedre resultat skyldes ikke mindst reduktion af driftsomkostninger, men er fortsat ikke tilfredsstillende, hvilket skyldes en fortsat intens priskonkurrence, ikke mindst på servicestationsområdet," lyder det i regnskabet.

Stort prispres

Sammenligner man med året før, kan se, at selskabet har lukket i alt otte tankstationer - seks Q8-servicestationer og to af de ubemandede F24-stationer. Dermed er der i dag 119 Q8-servicestationer, 125 F24-stationer og endelig 31 International Diesel Service-anlæg.

Den hårde konkurence på markedet er ikke nogen nyhed. I mere end 10 år har der været et hårdt prispres på markedet, og samtidig har afskaffelsen af lukkeloven betydet, at tankstationernes salgsmuligheder blevet forværret.

Det har medført en lang række opkøb og fusioner i de senere år, og fornylig fik konkurrencen Q8's konkurrent, britisk-hollandske Shell, til at melde ud, at man ville af med sin danske forretning - inklusive Shell-raffinaderiet i Fredericia.

Køberen er endnu ikke fundet.

Færre ansatte

Foruden konkurrencen på markedet og en svag privat efterspørgsel har Q8 også oplevet, at konjunkturtab på lager af olieprodukter har bidraget negativt med 16,9 mio. kr. til Q8's regnskab, hvilket er 9,4 mio. kr. højere end forrige regnskabsår.

Samtidig har selskabet valgt at skrue kraftigt ned for investeringerne - for 2013/2014 lød posten for nettoinvesteringer på ca. 82 mio. kr. mod 181 mio kr. året før.  Ifølge ledelsen skyldes det dels, "at opgradering af Qvik To Go butikker og konvertering til F24 er næsten færdigt, dels at den intense priskonkurrence har medført en reduceret investeringstakt."

Priskonkurrence eller ej så forventer ledelsen et bedre 2014/2015:

"Under forudsætning af stabile oliepriser forventer vi et forbedret resultat i det kommende regnskabsår," lyder det kort i regnskabet.

I takt med Q8's stationslukninger er medarbejderantallet også skrumpet fra 856 året før til 808.

Statoil vil have flere butikskunder

Finner i spil som Shell-køber

Branchedirektør: Derfor giver Shell op

Analyse: Derfor trækker Shell sig ud af Danmark

Shell trækker stikket i Danmark

Shell: Vi får det nemmere i Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også