Branchedirektør: Derfor giver Shell op

Konkurrencen gør det så svært at tjene penge, at Shell nu sælger hele den danske butik fra.
Foto: Shell
Foto: Shell

Det hollandske olieselskab sælger samtlige aktiviteter fra i Danmark. Det omfatter blandt andet flere end 300 tankstationer og et stort raffinaderi i Fredericia.

Shell trækker stikket i Danmark

Trækket skal ses som et udtryk for en meget hård konkurrencesituation, siger Peter Stigsgaard, direktør i lobbyorganisationen EOF, Energi- og Olieforum.

"Det ligger lige til højrebenet. Når de vælger at sælge, er det fordi ikke anser deres position i markedet som tilfredsstillende. Det er et udtryk for, at der er udpræget hård konkurrence. Både når det drejer sig om brændstof og bemandede tankstationer med butikker," siger Stigsgaard til EnergiWatch.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Økonomien er dårlig i det store selskab, og det har fået Shell til at sætte gang i en større frasalgsrunde i både Europa og andre dele af verden.

I februar blev den australske forretning med 850 tankstationer og et olieraffinaderi solgt for 2,6 mia. dollar, mens den norske forretning blev sat til salg i januar. Selskabet solgte fra i 2010 i Finland og Sverige, hvor finske Keely Oy betalte 640 mio. dollar for i alt 565 tankstationer i de to lande og et raffinaderi i Gøteborg.

"De har også solgt fra i Italien," tilføjer Peter Stigsgaard.

Konkurrent: Ingen kommentarer

Det har endnu ikke været muligt for EnergiWatch at få en kommentar fra Shell.

Men det bliver ikke nemt at sælge, forudser den andelsejede konkurrent OK.

"Generelt har det været svært, hvis nogen har sat tankstationer til salg. Folk har ikke stået i kø," siger kommunikationsdirektør Lene Bonde til EnergiWatch.

Kunne I finde på at købe?

"Det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt," siger hun.

Shell har tidligere barslet en exit fra Danmark. Det enorme selskab har en politik om, at man trækker sig fra et marked, hvis man ikke er markedsdominerende eller tjener penge.

På den baggrund giver dagens nyhed god mening.

EnergiWatch har været i kontakt med finske Keely Oy, der har købt stort ind i skandinaviske tankstationer, men det har ikke været muligt at få afklaret, om de er interesserede også at overtage den danske afdeling.

Da Shell har været i Danmark siden 1913 fejrede hollænderne sidste år 100-års jubilæum i Danmark.

Shell i stort australsk frasalg

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også