Ugebrev: Mærsk-ledelse skal bevise effekt af vækstrecept

Det er usikkert, om Mærsks store investeringer egentlig kaster et fornuftigt afkast af sig, skriver Økonomisk Ugebrev Finans.
Foto: Maersk Drilling
Foto: Maersk Drilling
Af Ritzau Finans

Med offentliggørelsen af A.P. Møller-Mærsks resultat for 2013 er det fortsat et åbent spørgsmål, om koncernens - ret enestående - strategiske vækstrecept egentlig virker.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Finans.

"Trods et massivt investeringsprogram har koncernens omsætning været stagnerende og indtjeningen for nedadgående over nogle år. Kapitalapparatet er i realiteten blevet kraftigt udbygget: Der er investeret 175 mia. kr. over de seneste fire år, mens der er af- og nedskrevet 117 mia. kr. Alligevel lå omsætningen i 2013 kun 3 procent over 2010 - og under 2012 - mens driftsresultatet faldt for tredje år i træk," skriver ugebrevet.

Investeringerne vil blive skruet yderligere op i 2014 til niveauet 55 mia. kr. mod 40 mia. kr. i 2013.

Maersks satsning på olie møder hårde bump

Mindre ud af investeringer

Dermed er koncernens strategi ifølge ugebrevet ret enestående i dansk erhvervsliv.

"Selv i forhold til koncernens store omsætning og sit imponerende cash flow investerer den mere end de fleste andre store virksomheder. Det er som udgangspunkt meget positivt, at Danmarks største virksomhed tør satse, skriver ugebrevet, men ser samtidig A.P. Møller-Mærsks strategi som en udfordring for investorerne i en tid, hvor virksomhederne generelt ser ud til at få stadig mindre ud af deres investeringer."

Tendensen blandt C20-selskaberne har overordnet set udvist en bekymrende udvikling.

Smedegaard forventer minimalt mere olie i 2014

Det viser en opgørelse foretaget af revisionsfirmaet PwC.

"I 2010 var deres Return On Invested Capital (ROIC) på 16 procent, i 2011 på 15 procent og i 2012 på 13 procent. Der foreligger endnu ingen opgørelse for 2013. Her er tale om et gennemsnit, hvor den mindre virksomhed vægter lige så meget som den store," anfører ugebrevet.

Når det gælder afkastet af investeringerne ligger A.P. Møller - Mærsk i den lave ende blandt C20-selskaberne med et ROIC på 8,9 procent i 2012 og 8,2 procent i 2013.

"Hermed ligger koncernen på niveau med selskaber, der er under et vist indtjeningspres som Carlsberg (8,2 procent) og Vestas (7,7 procent), men langt under selskaber som Coloplast, Chr. Hansen, Novo Nordisk og Pandora."

Lave kapitalomkostninger

Hvorfor vælger så netop et selskab, der får så forholdsvist lidt ud af investeringerne, at investere så meget, spørger ugebrevet og forklarer det med:

"Dels ligger kapitalomkostningerne - og det holdes omhyggeligt - på et lavt niveau, omend selskabet ikke selv præciserer hvor lave, de er. A.P. Møller - Mærsk venter desuden, at ROIC generelt kan løftes til over 10 procent. Endelig er indtjeningen meget cyklisk betonet," skriver ugebrevet.

Ugebrevet fremhæver, at højkonjunkturer virkelig kan løfte ROIC. I 2004 var den på 20,8 procent og i 2005 på 15,9 procent. Den faldt dog så efter A.P. Møller-Mærsks opkøb og investeringer i 2006.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

"Som investor har man brug for at tro på, at ledelsen kan gøre, hvad den siger, den vil. Det har den netop dokumenteret med udviklingen i Maersk Line, hvor driftsindtjeningen nu ligger 7 procentpoint over gennemsnittet af konkurrenternes," noterer ugebrevet.

Nu skal dette niveau holdes samtidig med, at også målsætningerne for Maersk Oil og de andre kernevirksomheder skal nås.

"I sidste instans er det ROIC, der er den afgørende karakter - også for konglomeratstrategien. ROIC viser jo, om ledelsen i længden - og bedre end markedet - formår at allokere kapitalen derhen, hvor den giver bedst afkast. At dette er tilfældet leverer A.P. Møller-Mærsk ikke med 2013-resultatet et entydigt bevis på. Men ledelsen satser storstilet og med nye mangemilliard-satsninger på at demonstrere, at den kan gøre det fremover," konkludere Økonomisk Ugebrev Finans.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også